Hulpinstanties faalden bij dood Tygo (4) en baby Elise

Bloemen voor het huis van Tygo (4).

Bloemen voor het huis van Tygo (4). © Thymen Stolk

De hulpverlening heeft gefaald in aanloop naar de gewelddadige dood van de Dordtse Tygo (4) en baby Elise van 9 maanden uit Papendrecht. Dat concluderen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Jan-Dirk Verheij

Het Dordtse mannetje Tygo werd in oktober vorig jaar gedood door zijn vader Remko V. Die is veroordeeld tot 14 jaar cel. Elise werd een jaar geleden in haar huis in Papendrecht om het leven gebracht. Haar moeder Amanda en toenmalige vriend Pepijn zijn nog steeds verdachte, maar justitie lijkt het bewijs niet rond te krijgen. ,,De inspecties zijn van oordeel dat in beide gevallen sprake is van onvoldoende afstemming tussen de betrokken hulpverleners en dat deze onvoldoende aandacht hebben gehad voor de veiligheid van de kinderen in de gezinnen", verklaren de onderzoekers. Voor de dood van de kinderen kwamen meerdere meldingen binnen bij Veilig Thuis. Ook Jeugdgezondheidszorg, de Geestelijke Gezondheidszorg en huisartsen waren bekend met de problemen binnen de gezinnen. De betrokken instellingen moeten binnen drie maanden een verbeterplan voorleggen aan de inspecties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee