Supermarkten haalden miljoenen uit kas met retourknop

Een kassa van voormalig supermarkt Super de Boer.

Een kassa van voormalig supermarkt Super de Boer.© ANP

Na een groot belastingschandaal in de supermarktbranche hebben meer dan 200 filiaalhouders een naheffing betaald aan de fiscus. Vier supermarktbazen die het volgens het OM wat al te bont maakten, staan voor de rechter.

Koen Voskuil

De supermarkteigenaren gaven tussen 2006 en 2010 stelselmatig te weinig omzet op. Het gaat om een totaalbedrag van circa 20 miljoen euro, blijkt uit navraag bij de Belastingdienst. De omzetbelasting die de filiaalhouders daarmee ontdoken - naar schatting meer dan 1,5 miljoen euro - hebben zij inmiddels moeten terugbetalen.RetourknopDe frauderende ondernemers misbruikten de retourknop op de kassa om hun omzet te verlagen. Ze deden net of klanten artikelen terugbrachten, terwijl ze die in werkelijkheid verkochten. De teruggeboekte bedragen haalden ze contant uit de kassalade. Sommigen gingen wel heel ver met die praktijken: ze begonnen direct na openingstijd al op de retourknop te drukken, terwijl nog geen klant in de winkel stond.Vier supermarkteigenaren komen er niet vanaf met een fiscale regeling. Zij hebben het te bont gemaakt, vindt het Openbaar Ministerie, dat de zaak hoog opneemt. ,,Het afromen van omzet en daarmee belasting ontduiken zien wij als fraude. Het benadeelt mensen en bedrijven die wel netjes belasting betalen, het werkt concurrentievervalsend en ondermijnt ons systeem", aldus Marieke van der Molen van het Functioneel Parket.Super de BoerDe belastingfraude bleek vooral gemeengoed te zijn onder Super de Boer-filiaalhouders. Volgens het OM drukte de helft van alle 240 ondernemers te vaak op de retourknop. Daarna zijn ook andere ketens doorgelicht. De Belastingdienst heeft uiteindelijk meer dan 200 supermarkteigenaren op de vingers getikt. ,,Het betreft ondernemers van alle grote winkelketens", aldus Van Kollenburg.Jumbo, dat in 2009 winkelketen Super de Boer overnam, benadrukt via woordvoerster Claire Trügg dat 'malversaties in welke vorm dan ook' niet worden getolereerd. De supermarktketen ondertekende in 2014 als eerste een belastingconvenant waarmee franchisehouders extra controle houden op de kassatransacties. Inmiddels hebben alle grote franchiseketens dit convenant ondertekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee