Meester Jesper scoort met muzieklijst op Spotify

De lijst van Jesper is een groot succes.

De lijst van Jesper is een groot succes.© AD/Gerard Verschooten

Schoolmeester Jesper Hesseling uit Beuningen heeft een van de succesvolste afspeellijsten in de online muziekbibliotheek Spotify. Dat valt op. ,,Mijn Facebook Messenger staat helemaal vol met artiesten die in mijn lijst willen."

Bettine Winters

Het gaat hard. Elke dag zijn er driehonderd nieuwe mensen die de hitlijst van de Beuningse Jesper Hesseling (32) volgen op Spotify, de grootste digitale muziekbibliotheek van Nederland. De teller staat op bijna 34.000 volgers en hij verwacht dat het er binnen een jaar 100.000 zijn. Hesseling praat er enthousiast over in basisschool De Wegwijzer in Winssen, de school waar hij vijf dagen per week voor groep 7/8 staat. ,,Mijn Facebook Messenger staat helemaal vol met artiesten die in mijn lijst willen. Ze vragen of ik hun liedje wil toevoegen." Artiesten en platenmaatschappijen tweeten over Hesseling, bieden hem concertkaartjes en laten hem de nieuwste tracks horen. De Zweedse dj Lucas Estrada laat Jesper zelfs zijn demo's horen. Vorige week donderdag was Hesseling op een privéfeest van Sony Music waar dj Hardwell draaide en vrijdag stond hij dankzij vrijkaartjes te dansen bij Martin Garrix in de RAI in Amsterdam. ,,Ik kan bijna naar ieder concert waar ik naartoe wil."

Sneeuwbal Hij vindt het te gek dat het zo loopt, maar een plek in zijn lijst is niet te koop met een concertkaartke, zegt Hesseling. De criteria om in de lijst te komen staan vast en zijn even simpel als ongrijpbaar. ,,Het moet nieuw zijn en ik moet het een leuk liedje vinden." Zo is het namelijk begonnen, een jaar of vier, vijf geleden. Hesseling ontdekte Spotify en vond het meteen 'geweldig', zo veel beschikbare muziek. Hij maakte een lijstje met nieuwe liedjes die hij leuk vond, gewoon voor zichzelf. Pop, rap, dance en niet alleen de grote hits. Vrienden waren de eerste volgers. Na een jaar had Jesper er al honderd en na drie jaar duizend. Dat waren allang niet alleen vrienden meer. Het is een rollende sneeuwbal. ,,Er zijn op Spotify wel lijsten met miljoenen volgers, maar dat zijn branded lists, gemaakt door Spotify zelf. Dat een particulier meer dan 10.000 volgers heeft, is echt bijzonder. Wereldwijd zit ik met mijn lijst wel bij de top 10 van meeste volgers."

TrakterenHesseling is druk met het onderhoud van zijn lijst, die elke maand van naam verandert. Nu heet de lijst Hits October 2016, volgende maand wordt October November. Wie de lijst eenmaal volgt merkt daar niet meer van dan dat de naam elke maand verandert. Er staan nooit meer dan honderd nummers in de lijst en vrijwel dagelijks verwijdert hij nummers en voegt hij nieuwe toe. Vrijdag is het hoogtepunt van de week. Dan lanceert Spotify nieuwe liedjes. ,,Op donderdag zit ik om twaalf uur klaar en zet ik nieuwe liedjes in de wachtlijst om later te beluisteren. Dat doe ik niet meteen, want de volgende dag moet ik gewoon werken. Maar als ik vrijdagochtend wakker wordt, luister ik in bed wel eerst een halfuurtje naar nieuwe liedjes." Het gaat continu door, Jesper is elke dag zeker een uur naar muziek aan het luisteren en in het weekend en de vakanties nog veel meer. De leerlingen op school leven mee met het succes van hun meester. Ze volgen zijn lijst en zien het aantal volgers groeien. ,,Als je 40.000 volgers hebt, moet je trakteren, zeggen ze." En het is natuurlijk geen vraag welke muziek er aan staat tijdens de handvaardigheidsles.

Drie luistertips van Jesper: 1. Drake - Fake Love 2. Lost Frequencies - All Or Nothing 3. The Chainsmokers - All We Know

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee