Merel (26) is alles kwijt na brand: een nachtmerrie

De brand in het gebouw waar Merel woonde.

De brand in het gebouw waar Merel woonde.© AD/Merel Wijninga

Een brand die vannacht woedde in New York heeft tientallen appartementen in as gelegd. In een van die woningen verbleef de Nederlandse Merel (26). Zij zag al haar bezittingen in vlammen opgaan, schrijft haar zus Emma. Die startte een inzamelingsactie, zodat Merel ,,haar droom in New York voort kan zetten."

Tomas Riemens

Merel had vijf jaar hard gewerkt en gespaard om naar New York te kunnen verhuizen. Daar ging ze in augustus een master vastgoed studeren aan de New York University (NYU). De afgelopen twee maanden genoot ze van haar tijd in 'The Big Apple', maar afgelopen nacht ging het ineens flink verkeerd.,,Het noodlot sloeg toe", vertelt haar zus. Aan de linkerzijde van het gebouw waarin Merel in de Upper East Side in New York woont, brak rond 03.20 uur brand uit. ,,Ze nam met mij contact op via Facetime", zegt Emma. ,,Ze was in alle staten en via haar iPhone kon ik zien dat het gebouw achter haar in lichterlaaie stond.",,Merel was wakker geworden van gebel aan de intercom. Toen zag ze dat het appartement al voor een groot deel vol met rook stond", gaat haar zus verder. ,,Ze heeft zich aangekleed, haar Macbook en telefoon gepakt en is samen met haar huisgenoot via de brandtrap naar buiten gegaan. De kat hebben ze niet meer mee naar buiten kunnen krijgen."

NachtmerrieEr moesten uiteindelijk 250 brandweerlieden aan te pas komen om de brand onder controle te krijgen. Een van die brandweermannen wist met een heldhaftige actie een New Yorker te redden via een raam.In totaal raakten drie gebouwen zwaar beschadigd. Een inwoner kwam om het leven. De vijfde verdieping, waar het appartement van Merel was, is volledig verwoest. Daardoor heeft Merel niet eens meer de kans kreeg om te kijken of er nog iets uit haar appartement te redden viel. De enige spullen die ze nu nog heeft zijn haar kleren, haar telefoon en haar Macbook, zegt Emma. ,,En haar spaargeld is op. Een nachtmerrie." Gelukkig is er veel aandacht voor de nare situatie van Merel, zo laat ze weten. Zo heeft de Nederlandse ambassade in New York de vrouw opgevangen en nieuwe papieren voor haar geregeld, waar ze overigens wel gewoon voor moest betalen.VastberadenOok het doneren verloopt voorspoedig. Er is inmiddels al meer dan duizend euro opgehaald. Met dat geld hoopt de familie van de Nederlandse zo snel mogelijk een nieuwe plek te vinden voor Merel, zodat ze in New York kan blijven studeren. Want Emma weet zeker dat haar zusje haar droom wil verwezenlijken. ,,Die gaat zeker weten door. Ze is zo vastberaden."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee