De Tolteek van Teotihuacan

© Hans Straus

© Hans Straus

© Hans Straus

© Hans Straus

© Hans Straus

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Onze Formule I-verslaggever Hans Straus verblijft in Mexico om verslag te doen van de Grand Prix. Ver weg van het circuit bracht hij met zijn collega's een bezoek aan het befaamde tempelcomplex van Teotihuacan.

Hans Straus

Nee, dit is geen nieuw avontuur van Kuifje. Dit blog gaat over het tempelcomplex van Teotihuacan. Gelegen op veertig kilometer ten noordoosten van de miljoenenstad Mexico City. Verspreid over meer dan 80 vierkante kilometer liggen daar onder andere de tempel van de zon en de maan; gebouwd in pyramidevorm. Ver voor de tijd van de Azteken hebben lokale indianen, soms Tolteken genoemd, een ongemeen staaltje bouwkunst neergelegd. Ten tijde van zijn hoogtepunt, in 450 na Christus. was het tempelcomplex een stad met 120.000 inwoners.

Gorilla In het kader van de Grand Prix van Mexico mochten journalisten op uitnodiging het complex bezoeken. Een dag om nooit te vergeten. Aan de hand van een zelfbenoemde verre nazaat van de Tolteken, wiens onuitsprekelijke naam ik u zal besparen, werden we rondgeleid. De man wordt door zijn vrienden Gorilla genoemd. Hij heeft het hoofd en haar van een zilverrug, vandaar. Hij sprak in een landschap waar je zomaar Kuifje in zou kunnen zien rondrennen van de verbondenheid die zijn volk voelt met de tempels, de aarde en het universum.

Een brug te ver voor de nuchtere westerlingen die aan de rondleiding deelnamen en die net in de ijle lucht de 65 meter hoge tempel van de zon hadden beklommen. Onder de indruk waren we toch wel. Van het vakmanschap, de weidse opzet en de grenzeloze visie van de indianen die de tempels ooit gebouwd hebben. Zonder metalen gereedschappen, maar met een onwrikbaar geloof.

SpitsuurDan de rit terug naar de stad. Voor veertig kilometer heb je in het spitsuur, dat de hele dag duurt, ruim drie uur nodig. Van de serene rust en koelte van de gangen onder de tempels terug naar de ziedende stad. Bumper aan bumper rijden ze, toeterend en gesticulerend. De hedendaagse Mexicaan heeft niets weg van de spirituele Tolteken die hun tempels bouwden met oog voor de stand van de zon, de windrichtingen en de elementen.

De hedendaagse Mexicaan wil vooral modern zijn en met zijn gsm bellen, naar Guadalajara – America kijken in de kroeg en de World Series baseball volgen tussen de Cubs en de Indians. Die Mexicaan in zijn nooit slapende stad lijkt allang niet meer op een met veren getooide Tolteek. Vaak hoor je over grote tegenstellingen in een land. Een platgeslagen cliché. Maar in Mexico hoef je voor twee totaal verschillende werelden maar een autoritje ver. Als er geen file is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee