Het dubbelleven van terreurverdachte Ramona

Print
Het dubbelleven van terreurverdachte Ramona

Afbeelding: Arnaud Nilwik

De hoogzwangere Maastrichtse terreurverdachte Ramona S. (26) komt per direct op vrije voeten. De vordering van het Openbaar Ministerie (OM) om de vrouw nog langer vast te houden, is afgewezen door de Raadkamer van de rechtbank Zeeland-West Brabant.

Lees het nieuws op 1Limburg

Het opmerkelijke aan de zaak van Ramona S. is dat de Maastrichtse niet helemaal in het ‘plaatje’ past. Het plaatje van jonge Nederlandse meiden die een turbobekering tot de islam achter de rug hebben en dan vertrekken. Ramona is terreurverdachte. Maar is ze ook slachtoffer? Moeder Jola vertelt. 

Leg eens uit hoe dit kan, zegt Jola. De moeder van terreurverdachte Ramona S. vertelt hoe ze in november 2015 met haar dochter voor de televisie zit. Terroristen doden in Parijs, in naam van Allah, 130 mensen onder wie 89 concertbezoekers in de Bataclan. Ramona huilt. Wat zijn dat voor mensen die dat doen?, vraagt de jonge bekeerlinge.

Mei 2016. Ramona is in het Belgische Gent bij haar Turkse man, van wie ze zwanger is, en belt huilend naar haar moeder in Heerlen. Hij heeft haar geslagen, zegt ze. „Zeg tegen die vent dat hij je nu naar mij toe brengt of…” Jola is geen vrouw die, als het om haar dochter gaat, diplomatieke taal bezigt. Ze is ook niet bang aangelegd, en wil de Turk onder handen nemen. Jola stuurt haar dochter een whatsappje: ‘laat me weten wanneer jullie er bijna zijn’. Dan kan ze op tijd de lift naar beneden nemen en de man die haar dochter slaat confronteren. Zo ver komt het echter niet. De man heeft het door. Hij is ‘bang voor mama’, zet Ramona met koffers af bij de flat in Heerlen en zorgt ervoor dat hij weg is. Dan gebeurt iets opmerkelijks. Ramona trekt haar islamitische kleding uit. Hoofddoek af. Ze heeft een koffer bij zich met abaya’s (lange gewaden), hoofddoeken en religieuze literatuur. Dat alles brengt ze volgens Jola allemaal naar het asielzoekerscentrum in de buurt. Niet meer nodig. 

Ze zegt tegen de man wat ze met hem zal doen als die haar dochter in gevaar brengt of „naar zo’n land mee probeert te nemen

In de weken dat ze weer bij Jola woont, loopt ze niet alleen rond in westerse kleding, maar maakt ze zich ook op en gaat met vriendinnen in Heerlen fruitwaterpijpen roken. Jola regelt een moeder-kindopvang waar Ramona zich in alle rust en veiligheid kan voorbereiden op de komst van haar eerste kindje. Dan gaat ze de babyspulletjes bijeen winkelen.

Hand

Eind augustus 2016. Het is onduidelijk wat er in de tussentijd gebeurd is, maar Ramona is weer terug bij haar Turkse man in Gent. De twee komen naar Heerlen en willen blijven logeren. Als ze arriveren, geeft de man Jola geen hand. Hij kijkt haar ook niet aan en spreekt niet tegen haar. Als hij iets kwijt wil, fluistert hij in de richting van Ramona. „Volgens mij heb jij thuis geen fatsoen meegekregen”, zegt Jola tegen hem. „Ik mag jou niet”, voegt ze eraan toe. Ramona probeert het te sussen. ‘Mama, rustig’, zegt ze. Maar mama wordt niet rustig. Ze zegt tegen de man wat ze met hem zal doen als die haar dochter in gevaar brengt of „naar zo’n land mee probeert te nemen”. De man reageert niet. Wel overlegt hij fluisterend met Ramona. Ze besluiten om toch maar niet te blijven logeren.

Een week later reizen ze naar Belgrado. Volgens de man op weg naar Bosnië om zijn stiefvader op te halen. Maar volgens het Openbaar Ministerie zijn ze op weg naar Syrië, waar zij zich wil aansluiten bij een terroristische organisatie. Zij is verdachte, hij niet. Jola kan dat niet begrijpen. Volgens haar staat Ramona geheel onder zijn invloed. Begin dit jaar werden ze op de luchthaven in Istanboel ook al aangehouden op verdenking van uitreizen naar Syrië voor de gewelddadige jihad. En op de Terroristen Afdeling (TA) in Vught verandert Ramona van advocaat nadat de ‘broeders’ die daar vast zitten haar dat hebben ingefluisterd. Op de TA zitten onder anderen de Haagse veroordeelden van de groep rond Abou Moussa, die opruiden tot geweld, onder meer via de jihadistische website De Ware Religie. En Mohammed G. uit Maastricht. Is Ramona naïef? Goedgelovig? Gevaarlijk?

Is ze gehersenspoeld, zoals Jola denkt? Of leidt ze een dubbelleven? Jola heeft veel vragen en zorgen

Patroon

Wat Jola vertelt over haar dochter past op een aantal punten niet in het patroon dat je bij veel radicale moslima’s, vooral bekeerlingen, ziet. Zoals de totale omslag in haar gedrag wanneer ze na de mishandeling door haar man voor korte tijd terugkeert naar haar moeder in Heerlen. Maar er is ook een punt van overeenkomst. De Belgische onderzoekster Marion van San heeft veel gevallen bestudeerd. In deze krant zei ze daar eerder over: „Bij de gevallen die ik ken, is er niet één die niet op de een of andere manier beschadigd uit de jeugd is gekomen. Soms is er sprake van seksueel misbruik of mishandeling.” Ramona schrijft zelf ook slachtoffer van misbruik te zijn geweest, en Jola bevestigt dat.

Het voorval heeft twee keer een dramatische invloed op het leven van haar dochter. Eerst als Jola de man die haar dochter misbruikt heeft een mes op de keel zet. De politie weet haar na uren te bewegen dat mes neer te leggen. Hij krijgt 40 uur taakstraf, zij maanden cel en verplichte opname, in een psychiatrische instelling, zegt ze. En Ramona wordt als gevolg daarvan uit huis geplaatst.

Nikaab

Jola heeft haar dochter ooit gevraagd wat de islam voor haar betekent. Rust, zegt Ramona. Maar de jonge meiden die zich bekeren, schieten niet zelden ook door. Ze worden niet alleen moslima maar gaan direct via de binnenbocht naar de meest orthodoxe vorm: het salafisme. Dus met allesbedekkende kleding zoals de nikaab (alleen ogen vrij). En strikte gedragsregels. Niet hardop lachen. Geen tijdschriften met plaatjes. Nooit met een onbekende man in een ruimte. Jola haalt haar schouders op. Ze heeft Ramona nooit in nikaab gezien. Ze trok ‘die islamitische gewaden’ bij binnenkomst bij haar moeder sowieso uit. Jola moet er niets van hebben. En, zegt ze, ze heeft Ramona thuis ook nooit zien bidden. Dat Ramona op Facebook wel allerlei radicale groepen of geschriften liket, staat daar weer haaks op. Is ze gehersenspoeld, zoals Jola denkt? Of leidt ze een dubbelleven?

Jola heeft veel vragen en zorgen. Waarom staat Ramona op een opsporingslijst van Interpol? Waarom loopt haar man vrij rond? Misschien, denkt ze, is het een geluk bij een ongeluk dat Ramona zwanger is. Gelukkig wordt ze na weken van wachten zonder informatie spoedig uitgeleverd. Als ze haar dochter binnenkort ziet, zal ze dit tegen haar zeggen: Ramona, jij moet voor je kind kiezen. Voor honderd, nee voor duizend procent. Als je dat niet doet, raak je haar kwijt. En die man, moet uit haar buurt blijven, vindt ze. Dat moet voorbij zijn. Het is al duidelijk dat het een meisje zal worden. Ramona heeft zelfs over namen nagedacht. Zelfs die namen ‘passen’ niet. Het wordt misschien Emara, wat vredestichter en zoekster van balans betekent. Of het wordt Vida. Zeer geliefde. Een Hebreeuwse naam.