Graftombe van Jezus voor het eerst in eeuwen geopend

© AD

Voor het eerst in eeuwen wordt de mysterieuze graftombe blootgelegd waar volgens de overlevering Jezus Christus na zijn kruisiging begraven werd. Lang werd gedacht dat er niets meer van over was, maar bij de restauratie van de kerk die er bovenop is gebouwd in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem, is het tegendeel ontdekt.

AD

Het Heilige Graf, zoals de tombe ook wel wordt genoemd, is op zijn minst sinds 1555 niet meer geopend. De plek is vier keer herbouwd, de laatste keer na een brand, in 1810. ,,We hebben de marmeren bedekking van het graf teruggetrokken en we werden verrast door de hoeveelheid vulmateriaal eronder", vertelt Fredrik Hiebert, archeoloog aan de National Geographic Society, een partner in het project. Hij vervolgt: ,,Het zal een lange wetenschappelijke analyse worden, maar we zullen uiteindelijk in staat zijn om het originele rotsoppervlak waar het lichaam van Christus na zijn kruisiging zou neer zijn gelegd te zien krijgen."De tombe wordt door Griekse specialisten van de technische universiteit in Athene opgeknapt, een operatie die omgerekend bijna 4 miljoen euro kost. De restauratie vormt de uitgelezen gelegenheid voor wetenschappers om het heiligste christelijke monument te onderzoeken. ,,De Grieken zijn de eerste, voor zover we weten, die het graf daadwerkelijk gaan openen", zegt wetenschapper Hiebert tegen National Geographic. ,,Het is behoorlijk uitzonderlijk."In totaal buigen vijftig experts zich over de graftombe. Zij werken voornamelijk 's nachts om pelgrims overdag gelegenheid te geven het Heilige Graf te bezoeken.Rots uit de muurVolgens de Hebreeuwse Bijbel werd Jezus na zijn dood op een stenen platform gelegd in een grot, uitgehouwen uit een rots uit de muur. Vrouwen die zijn lichaam drie dagen later kwamen zalven, troffen echter niets aan. Jezus Christus zou zijn opgestaan. In 326 stuurde de eerste Christelijke keizer van Rome, Constantine, zijn moeder Helena als vertegenwoordiger naar Jeruzalem. Daar wees de lokale bevolking deze grot aan als het graf van Jezus. Constantijn verwijderde de oorspronkelijke top van de grot, zodat de pelgrims naar beneden konden kijken, maar het gaat werd door de eeuwen heen gedicht en nooit meer geopend.VerbazingHet onderzoeksteam viel bij de restauratiewerkzaamheden van de ene in de andere verbazing. Van de oorspronkelijke grotstructuur is nog ontzettend veel bewaard gebleven. Zo kwamen de wetenschappers onder meer platen uit de 19de eeuw tegen die de grot afschermen, maar ook uit de 15de en zelfs 12de eeuw. Volgens Hiebert zullen onderzoekers niet op overblijfselen van Jezus stuiten. ,,Het is een kwestie van geloof. Er zijn geen overblijfselen om te analyseren of DNA-bewijs om op te graven." BewijsVolgens archeoloog en schrijver van het boek The Cities that Built the Bible Robert Cargill denkt een minderheid van de historici dat Jezus een literair spinsel was. Anderen denken dat er echt een persoon met de naam Jezus bestond, maar dat er weinig over hem bekend is. ,,We hebben nog steeds geen archeologisch bewijs dat Jezus werd gekruisigd, noch hebben we het bewijs dat hij onder de Heilige Grafkerk werd gelegd. Niettemin is de plek al 1600 jaar heilig en de meest heilige plaats in het christendom."Verwacht wordt dat de opgravingen iets nieuws over de geschiedenis van het vroege christendom zullen onthullen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee