Forse kritiek op aftapwet

© ANP

De Raad van State heeft forse kritiek op de nieuwe aftapwet. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering heeft twijfels over de effectiviteit van het toezicht op de nieuwe bevoegdheden in het wetsvoorstel.

ANP

Het kabinet stemde vrijdag in met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Volgens het kabinet is de wet nodig om de diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

Als daar aanleiding voor is, kan bijvoorbeeld worden beslist om telefoonverkeer tussen Syrië en Nederland af te tappen, om zo Syriëgangers op te sporen. Gegevens die relevant zijn, mogen drie jaar worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet.

De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldeed die niet meer. De bulk van de informatie, zoals telefonie, internet, e-mail en apps, loopt tegenwoordig via de kabel.

Volgens verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is er een goede balans tussen privacy en veiligheid. De inlichtingendiensten kunnen niet op eigen houtje beslissen. Voordat de nieuwe bevoegdheden worden ingezet, is toestemming van de minister nodig en een speciale commissie, de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De TIB kijkt of tappen nodig is voor de nationale veiligheid en of de inbreuk op de privacy wel in verhouding staat tot de ernst van de dreiging. De toezichthouder op de inlichtingendiensten CTIVD kijkt achteraf of de beslissingen juist zijn geweest.

Maar de Raad van State heeft vraagtekens bij dit stelsel. In het advies staat dat het beter is om het toezicht helemaal te concentreren bij de CTIVD. Ook vindt de Raad van State de bewaartermijn van drie jaar te lang.

Privacyorganisatie Bits of Freedom is nog veel kritischer. ,,Ondanks serieuze kritiek drukt minister Plasterk toch zijn plan door om een sleepnet in te voeren. Met het voorgestelde sleepnet worden onschuldige Nederlanders straks massaal in de gaten gehouden. Dat is een ernstige inbreuk op onze privacy en vrijheid.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee