Boètezitting laat zich betalen met bier

Sfeerbeeld van de Boètezitting in 2014.

Sfeerbeeld van de Boètezitting in 2014.© Laurens Eggen

Wie de bierprijs verhoogt, krijgt discussie. Dus wordt er volop gesproken over prijsverhoging van het Venlose betaalmuntje Venlonaerke. De organisatie legt de verhoging uit.

Harry Lucker

Het organiseren van het gratis toegankelijke feestje dat Boètegewoeëne Boètezitting heet kost zo’n 225.000 euro. Zowat de helft van dat bedrag wordt opgehaald door de verhuur van buitentaps aan de Venlose horeca. De andere helft moet dus komen van subsidie en sponsoring.

Waarbij het ieder jaar maar weer afwachten is of de gemeentelijke subsidie van 25.000 euro blijft staan. „Het is hard werken om de begroting rond te krijgen, vorig jaar hadden we zelfs een tekort. Het lukt ons niet een buffer op te bouwen om een eventuele tegenvallers op te vangen”, zegt Leon Bastiaans van het organiserende Stadscomité.

De kosten van het evenement stijgen ieder jaar. Sinds 2015 is er in de muntverkoop een nieuwe inkomstenbron gevonden. In overleg met de horeca en de stichting achter het Venlose betaalmuntje Venlonaerke werd besloten de prijs van het muntje op de zaterdag van de Boètezitting met tien cent te verhogen. Het geld kwam ten goede aan de organisatie van het feest. Op de andere carnavalsdagen waarop het muntje ook geldig is, zakte de prijs weer met tien cent. „Bij mensen is het beeld ontstaan dat de Venlonaar het feestje voor Limburg betaalt. Maar de Venlonaar moet zich ook realiseren dat het evenement goed is voor de stad. Niet alleen is de Boètezitting belangrijk voor de horeca, de stad verwerft er ook bekendheid mee”, zegt Bastiaans.

Waar het betaalmuntje vorig jaar 2,20 euro kostte zal dat volgend jaar 2,30 zijn. Op zaterdag zelfs 2,50 euro.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee