'Sektarische kerk laat kinderen werken'

© AD/Thinkstock

De sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders zet kinderen in bij commerciële opdrachten waarmee geld wordt verdiend voor de eigen kerk. Dit is in strijd met de Arbeidstijdenwet. Dit schrijft NRC zaterdag op basis van eigen onderzoek.

AD/NRC

De broeders schakelden onder meer kinderen van twaalf jaar in bij het vouwen van miljoenen doosjes en enveloppen voor de Postcode Loterij. Tieners van 16 en 17 jaar werkten na schooltijd tot één uur 's nachts bij bijvoorbeeld Hema-filialen, terwijl ze voor de wet niet na elf uur 's avonds mogen werken. Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in.

Uitzendbureau De Noorse Broeders en hun kinderen werken via hun eigen bedrijven - de uitzendbureaus DWN Service en Projectservice Nederland. De uitzendkrachten die voor de uitzendbureaus werken zijn vrijwilligers. Zij ontvangen geen salaris zodat hun werkgever ook geen loonheffingen verschuldigd is, aldus de visie van de Noorse Broeders. De geloofgemeenschap is de afgelopen maanden vaker negatief in het nieuws gekomen. In maart van dit jaar werd bekend dat Jonathan van der L., een voormalig directeur van DWN Service, 8 miljoen euro zou hebben weggesluisd van Hippo Mundo Charity, een stichting die wordt bestuurd door leden van de Noorse Broeders. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalig directeur van oplichting, verduistering en witwassen.Van der L. - die als jongeling enige tijd werkzaam was bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst - bleek over grote financiële talenten te beschikken. Hij kreeg binnen de orthodox-christelijke wereld diverse bestuurlijke en adviserende functies toebedeeld. Van der L. liet zich per 1 februari uitschrijven als bestuurder van Hippo Mundo Charity en de andere aan Noorse Broeders gelieerde vennootschappen. Volgens zijn advocaat zou Van der L. te maken hebben gehad met dreiging en afpersing binnen de Noorse Broeders.AftredenDe Christelijke Gemeente Nederland, de Nederlandse afdeling van de broeders, maakte afgelopen woensdag bekend dat de leidende broeder Jan-Hein Staal al zijn bestuurlijke taken neerlegt. De aankondiging volgt op vragen van NRC. De Noorse broeders, een sekte volgens critici en ex-leden, beschouwen zichzelf als de enige ware christenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee