Eelco (38) is psychisch lijden moe en kiest voor euthanasie

Eelco (38) uit Tilburg is psychisch lijden moe en kiest voor euthanasie.

Eelco (38) uit Tilburg is psychisch lijden moe en kiest voor euthanasie. © AD/Dolph Cantrijn

Eelco de Gooijer zal 2017 niet meer halen. De Tilburger (38), al heel zijn leven psychiatrisch patiënt, heeft gekozen voor euthanasie. De datum is bekend.

Chris van Mersbergen en Theo van de Zande

Eelco kiest ervoor om zijn dood niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Sta stil bij hen die psychisch lijden, is zijn hartenkreet. In het Brabants Dagblad van zaterdag vertelt hij uitgebreid over het waarom van zijn zelfverkozen dood, over zijn moeizame levensweg en over de reden waarom hij vindt dat hij het recht heeft om het leven door de voordeur te verlaten, en niet door de donkere nooduitgang achter in de zaal die suïcide heet. ,,Ik ben meer waard dan dat. Dat is principieel: ook ik heb recht op een menswaardig einde.”

Eelco is geboren met verschillende vormen van autisme. Mede daardoor blijkt het voor hem onmogelijk om een vreugdevol en zingevend leven te leiden, zegt hij. „Elke dag word ik wakker en denk ik: ‘Kut, ik leef nog’. Elke avond ga ik slapen en hoop ik dat ik de volgende dag niet meer wakker word.”

Groeiend fenomeenIn de schaduw van het debat dat op dit moment gevoerd wordt over het mogelijk maken van euthanasie bij een voltooid leven, blijkt ook dat steeds meer mensen met psychische problemen of een psychiatrische aandoening kiezen voor euthanasie. Dat is volgens de huidige wet - in tegenstelling tot euthanasie bij een voltooid leven - al mogelijk. Vorig jaar werden 56 euthanasieverzoeken gehonoreerd, waarvan 15 in Brabant en Limburg. Tot 2010 gebeurde het hooguit een á twee keer per jaar, maar sindsdien is er sprake van een gestage toename. Dit blijkt uit cijfers van de regionale toetsingscommissies.

In de meeste gevallen wordt een euthanasieverzoek bij psychisch lijden overigens afgewezen. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) adviseert terughoudend te zijn bij euthanasieverzoeken, aangezien patiënten in veel gevallen niet wilsbekwaam zouden zijn. Dit omdat hun doodswens bijvoorbeeld voortkomt uit hun aandoening of ziektebeeld, zoals depressie of borderline. Om in aanmerking te komen voor euthanasie moet er naast wilsbekwaamheid sprake zijn van ondraaglijk lijden en geen uitzicht op verbetering.

Moeder en psycholoogEelco de Gooijer voldoet aan al deze eisen. In het Brabants Dagblad komen ook zijn moeder en psycholoog aan het woord. Zij geven een inkijkje in de weg die ze de afgelopen jaren met Eelco hebben afgelegd. „Natuurlijk wil ik niet dat mijn zoon doodgaat”, zegt zijn moeder. „Maar hoe denk je dat het is om je zoon zo te zien lijden? Zo’n beer van een vent, die zit te janken als een klein kind. Dat went nooit. Dat gaat door merg en been.” Zijn psycholoog geeft inzicht in de mate waarin Eelco lijdt: ,,Dat is verschrikkelijk."

Daarnaast komen deskundigen aan het woord over het groeiende fenomeen euthanasie bij psychisch lijden. Hoe ver moet je gaan in het faciliteren van de dood? Waar begint en eindigt zelfbeschikking?

Op http://www.broedplaatsz.nl bloggen en twitteren zorggebruikers over hun ervaringen. Van 3 personen is een portret gemaakt. Een inkijkje in het hun leven. Dit is er een van. Open, eerlijk, direct, een lach, een traan, reflectie. Dat zijn de woorden die bij dit portret horen. Wil je meer informatie over dit portret of hem gebruiken voor een voorlichting, bijeenkomst of andere vertoning, neem dan contact op met eelco via edegooijer013@broedplaatsz.nl volg ons op twitter: @edegooijer013 @broedplaatsz

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee