'Rust zacht, meester Bert...'

© Privéfoto/ANP

De feestelijke sfeer op de oude Mariaschool in Dordrecht verandert in intens verdriet bij leerlingen, oud-leerlingen, collega's en ouders. Het overlijden van meester Bert (62) en zijn vrouw Henriëtte raakt ze als een mokerslag.

Niels Dekker

Met zijn pensioen in zicht genoot docent Bert van der Veeken volop van het leven. ,,Lezen, fietsen en elke maandag met zijn vrouw Henriëtte oppassen op hun kleinkinderen. En reizen. In de herfstvakantie was hij nog naar Frankrijk geweest. Vond hij prachtig'', vertelt zijn collega Edmée Blondelle.De docente is een hartsvriendin en is verscheurd door het nieuws dat haar 'maatje' Bert en zijn vrouw Henriëtte de slachtoffers blijken te zijn van de aanrijding in Tilburg de avond ervoor. Het stel werd geschept door een auto, die met enorme vaart over de weg reed.Toen donderdagavond en gisterochtend duidelijk werd dat de slachtoffers uit Rijen kwamen, schoot het volgens Blondelle al bij veel leerkrachten door het hoofd. Maar de kans leek toen nog klein dat Bert en Henriëtte, die in het verleden ook jaren op de Mariaschool werkte, dat waren. Maar vrijdagochtend stortte de wereld alsnog in elkaar toen de dochter directrice Leny Tholhuijsen belde.TranenIn plaats van het uitje naar Den Bosch, om Bert vanwege zijn 40-jarig jubileum te trakteren op een diner, zitten collega's met tranen in het schoolgebouw in de Doelstraat in de wijk Blije hoek. Het ongeloof druipt van de gezichten van de overwegend vrouwelijke collega's.De klap voor Edmée en haar zus Lydia, die ook op de school werkt, is misschien wel het grootst. Ook privé gingen zij met Bert en Henriëtte om. ,,Ik heb 37 jaar met hem gewerkt. Ik hoor nog zijn hakken op de gang. Hij grapte altijd dat hij een vrouw had in Rijen en eentje op school in Dordrecht. Dat was ik'', zegt Edmée. ,,Hij was ons broertje'', vult Lydia aan.De ontzetting over het overlijden van Van der Veeken, die zichzelf bij leerlingen altijd grappend voorstelde als 'meester Van der Bert', is ook buiten het schoolgebouw enorm. Op internet blijkt de Brabander enorm geliefd onder (oud) leerlingen en ouders. Ze noemen zijn dood 'verschrikkelijk'. ,,Rust zacht meester'', hebben enkele kinderen op Facebook gezet.Generaties,,Hij gaf al 40 jaar les. Heeft drie generaties voorbij zien komen. Ouders van kinderen uit de bovenbouw die hij nu les geeft, hebben hem ook als leraar gehad'', zegt Edmée over Bert, die tot het fatale ongeluk nog op dinsdag en woensdag lesgaf aan zo'n 80 kinderen.Collega's roemen zijn humor en betrokkenheid. ,,Hij was voor ons een bruggenbouwer. Kon niet tegen onderlinge onenigheid. Daar sliep hij echt slecht van.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee