België zet haatprediker het land uit

© HBVL

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft het beroep van de radicale imam Shay Alami Abu Hamza verworpen, waardoor de man definitief België moet verlaten. Hij mag tien jaar niet meer in het land komen.

HBVL/Het Nieuwsblad

De Nederlands-Marokkaanse haatprediker kwam vier jaar geleden in Dison, bij Verviers, wonen. Op het internet is te zien hoe hij daar opruiende taal predikte, en onder meer opriep om een dichter de benen af te hakken. Volgens Staatsveiligheid dweepte de imam zelfs met de Algerijn Mohammed Merah, die vier jaar geleden in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft het afgelopen anderhalf jaar meermaals een Koninklijk Besluit ondertekend om Amaouch het land uit te zetten, maar de imam ging daar telkens tegen in beroep. Dat beroep is nu verworpen.

De imam heeft nu 30 dagen de tijd om België vrijwillig te verlaten. Indien hij dat niet doet wordt hij naar een gesloten instelling gestuurd en onder begeleiding overgebracht naar Nederland.

De 17-jarige zoon van Amaouch, die in augustus voor ophef zorgde door een videoboodschap waarin hij oproept om alle christenen te doden, blijft nog minstens enkele maanden in een gesloten instelling.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee