Paard in hoofd gestoken 'met mestvork of priem'

Print
Paard in hoofd gestoken 'met mestvork of priem'

Het gewonde paard Adwoa. Afbeelding: Privéfoto

Een paard heeft in de nacht van donderdag op vrijdag ternauwernood een steekpartij met een puntig voorwerp in zijn hoofd overleefd. Het dier, de 6-jarige ruin Adwoa, werd van onderen in zijn hoofd gestoken in een stal in Laag Soeren.

Eigenares Sabine de Beer is geschokt door de brute mishandeling van haar paard. ,,Het steekvoorwerp is zelfs een halve centimeter in zijn kaak gegaan. Ik hoop maar dat hij herstelt", zegt de 44-jarige inwoonster van Velp.

Zij ontdekte de diepe steekwond vrijdagochtend. ,,Ik zag meteen dat het geen wond was die hij in de stal had opgelopen. Daar zijn geen voorwerpen waar hij zich zo aan kan bezeren dat het een steekwond van enkele centimeters diep kan maken.

Geschokt
De geschokte Velpse is meteen met Adwoa naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht gereden. Daar concludeerden ook de artsen van het Universitair Diergeneeskundig Centrum dat het paard moedwillig is gestoken. ,,Vermoedelijk met een mestvork of een priem, zeiden ze."

Uit een 3D-scan bleek dat zich in het hoofd van de Anglo-Arabier al een groot abces had gevormd, die met spoed is verwijderd. De wond moet dagelijks enkele malen uitgespoeld worden en er is een drain aangelegd. "Er blijft troep uitkomen, dus we moeten afwachten hoe hij herstelt", zegt De Beer.

Kosten
Haar paard moet nog zeker twee weken in Utrecht blijven voor behandeling. De rekening is ondertussen al opgelopen tot 2.000 euro, en daar komen de kosten voor de dierenartsen nog bij. Omdat De Beer geen - dure - zorgverzekering heeft voor haar paard, draait zij zelf op voor die kosten.Daar komt nog bij dat De Beer met Adwoa niet kan meedoen aan de dressuurwedstrijden, over vier weken, waarvoor ze samen aan het trainen waren.

De politie heeft volgens De Beer slechts een telefonische melding opgenomen van het incident. ,,Ze zijn niet eens bij de stal komen kijken", zegt de Velpse, die geen idee heeft wie haar paard heeft mishandeld.De andere paarden in de stal, waar geen camera's hangen, zijn ongedeerd gebleven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen