Woning gesloopt na 'foutje' bij buren

Print
Woning gesloopt na 'foutje' bij buren

Het huis van Anthony moet gedeeltelijk worden gesloopt. Afbeelding: AD/Jelle Houwen

De Belg Anthony Delforce (25) baalt als een stekker. De helft van zijn woning in Houthulst moet worden gesloopt nadat de buren een sleuf hadden uitgegraven. Hierdoor zakte de gevel van Anthony's woning voor de helft weg. Extra zuur is dat de Anthony zijn woning net voor de helft had gerenoveerd.

Aannemer Anthony en zijn vader Peter verbouwen samen een huis in het centrum van Houthulst. Ook het naastgelegen arbeidershuisje, dat een beschermd gebouw is, wordt gerenoveerd.

De aannemer van dat arbeidershuisje groef vorige week een sleuf die grensde aan de gevel van Anthony's woning. Deze 110 centimeter diepe sleuf zou volgestort worden met beton en later zou er een overkapping tussen beide huizen komen.

,,Toen mijn buren gisterochtend op de werf kwamen, zagen ze dat mijn buitengevel volledig weggezakt was", zegt Anthony. ,,Er waren al grote brokstukken aan de zijkant naar beneden gevallen. Ook vooraan scheurde de gevel. Absoluut een onveilige situatie." 

De plaats werd meteen afgezet met hekken en de politie besloot de straat uit veiligheidsoverwegingen volledig af te zetten. Er kwam een stedenbouwkundig ambtenaar ter plekke om de situatie te bekijken. Er bleek niets anders op te zitten dan de helft van Anthony's huis te slopen. 

Nieuw dak 
En dat terwijl de renovatie van zijn woning al over de helft was afgerond. ,,De hele bovenverdieping was al gerenoveerd en er lag ook al een nieuw dak op. In de garage stonden al de nieuwe ramen en deuren te wachten. Al dat werk is nu voor niks geweest. Ik was al anderhalf jaar bezig met de renovatie, maar die heeft lange tijd stil gelegen. Het huis zou ik bij oplevering verkopen. En nu gebeurt dit", zegt een verbijsterde Anthony.

Een klein lichtpuntje is dat alle schade ibder de verzekering valt.  Waar het fout liep, wordt nog onderzocht.  ,,Ik had in ieder geval toestemming van de architect om een sleuf te graven", zegt de aannemer van het arbeidershuisje. ,,We hebben zelfs de sleuf met de hand uitgegraven om geen trillingen te veroorzaken. Maar blijkbaar was de fundering van het huis onvoldoende om dat op te vangen."