Mexico Stad: het F1-circuit als veilige haven

© ANP

De veiligheidsmaatregelen rond de Grote Prijs van Mexico op het Autodromo Hermanos Rodrigues in Mexico Stad waren al intimiderend, maar nu het raceweekeinde is aangebroken zijn ze nog eens aangescherpt.

Hans Straus

Op weg met de taxi van ons hotel naar het circuit staan de agenten over honderden meters op drie meter afstand van elkaar langs de route. Op elk viaduct staat een politieman met automatisch geweer. De politievoertuigen zijn niet te tellen. In Mexico rijdt de lange arm der wet met Amerikaanse Dodge Chargers en met Harley Davidsons. Machosymbolen in een machocultuur die doordrenkt is van de misdaad. Volgens onderzoek van de Wall Street Journal is het aantal geweldsmisdrijven in Mexico Stad – waar 9 miljoen mensen leven – weer fors gestegen. Het aantal moorden is met 21 procent toegenomen naar 566 in de eerste acht maanden van 2015. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Mexico is dat aantal over een dergelijke periode sinds 1998 niet meer geregistreerd. Roofovervallen zijn aan de orde van de dag.De angst voor de vaak drugs gerelateerde misdaad zit er in de hoofdstad goed in. Wij journalisten krijgen gevraagd en ongevraagd advies van hotelpersoneel en mensen van de organisatie van de Grand Prix. Om niet ’s avonds alleen te gaan pinnen. Om dure apparatuur niet zichtbaar te dragen. Om niet alleen een taxi te nemen en om de metro te mijden. Voor een medewerker van het F1-team van Mercedes, waar Lewis Hamilton en Nico Rosberg voor rijden, bleken die waarschuwingen afgelopen woensdag van weinig waarde. Volgens de Britse krant The Guardian kreeg die medewerker in een taxi een pistool onder zijn neus en moesten hij en zijn chauffeur geld, papieren en horloges afstaan. De Britse overheid waarschuwt om voor stoplichten en zeker in files – en die zijn hier meer regel dan uitzondering – deuren en ramen van vervoermiddelen gesloten te houden.Het gevoel van onveiligheid in de stad staat in schril contrast met de gezelligheid op het circuit van Mexico Stad. Max Verstappen en co bewegen zich zorgeloos onder de klanken van traditionele Mariachimuziek binnen de hekken van het Autodromo. Menigeen zal een zucht van verlichting niet kunnen onderdrukken bij het binnengaan van de veiligheidspoortjes: gelukkig ongeschonden gebleven in de urban jungle van la Ciudad de Mexico.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee