FBI-baas moest nieuws e-mails Clinton stilhouden

Print
FBI-baas moest nieuws e-mails Clinton stilhouden

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch. Afbeelding: AFP

FBI-directeur James Comey heeft het nieuws dat er nieuw onderzoek moet komen naar de e-mails van Hillary Clinton bekendgemaakt tegen het advies van zijn baas, de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch, in. Dat meldt CNN.

Volgens de nieuwszender zouden Lynch en openbaar aanklager Sally Yates het nieuws zo kort voor de verkiezingen hebben willen stilhouden, omdat het anders een te grote impact zou kunnen hebben op de uitkomst van de verkiezingen. In het verleden werd politiek gevoelige informatie tot zestig dagen voor de verkiezingen stilgehouden.

Verplicht
De FBI-directeur, zelf een Republikein, legde de bezwaren van zijn baas naast zich neer. Overigens zou Lynch hem niet formeel hebben tegengehouden om het nieuws aan het Congres openbaar te maken, zo schrijft The New York Times, omdat dat ook zou kunnen duiden op beïnvloeding. In een reactie zei Comey dat hij zich verplicht voelde dit nieuws bekend te maken, juist omdat het zo gevoelig ligt. 

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in een reactie gezegd dat alle informatie wat haar betreft nu direct boven tafel moet komen. 'Het is ongehoord en verontrustend dat dit naar buiten wordt gebracht met zo weinig informatie. De kiezers hebben recht op de volledige feiten. We hebben dus directeur Comey gebeld om het meteen uit te leggen, om alles op tafel te gooien', zo zei ze op een bijeenkomst in Daytona Beach, Florida.