Met 34 baas over 12.705 medewerkers

© Laurens Eggen

Miljardenconcern VDL gaat op 1 november over van vader op zoon. De derde generatie Van der Leegte neemt het roer over. Willem (34), de jongste van drie kinderen, volgt Wim (69) op als president-directeur. De erfenis die hij meekrijgt is een conglomeraat van 88 bedrijven, 12.705 medewerkers en een omzet van ruim drie miljard euro. Extreem jong? Ja! Spannend?Ja! Nerveus? Nee! „Want het is beslist niet eenzaam bij ons aan de top.”

Frans Dreissen

Geboren met dezelfde genen. Willem van der Leegte is net als zijn vader een hardwerkende no-nonsense ondernemer. Geen poespas, geen overdreven luxe, geen grootspraak. Beslist geen liefhebber ook van online sociale media. Willem van der Leegte communiceert liever rechtstreeks en puur zakelijk. Met beide benen op de werkvloer. „Het gaat niet alleen om het zenden van boodschappen. Het hebben van een luisterend oor is veel belangrijker.”

Eurootjes tellen. Onze corebusiness is geld verdienen

Hij is rechtlijnig en een tikkeltje eigengereid. Zoals zo vele ondernemers.Een cijferfetisjist bovendien. „Eurootjes tellen”, sprak vader Wim ooit. „Onze corebusiness is geld verdienen.” Ook zoon Willem krijgt elke week keurig de cijfers van alle bedrijven, overzichtelijk gepresenteerd in een spreadsheet. „Omzetlijsten, orderportefeuilles, werkelijke uren, ziekte-uren, snipperuren, onbemande uren, productieve uren. Hoeveel mensen zijn er werkzaam, wat zijn de resultaten, wat de investeringen? Cijfers zijn heilig. Hier sturen we als hoofddirectie op. Als directeur van een werkmaatschappij zit je dichter op de business.In de hoofddirectie zit je meer op de totale operatie. Je hebt minder informatie en moet het doen met wat mensen en getallen je vertellen. Aan de hand daarvan maak je analyses, trek je conclusies en bepaal je met het directieteam de strategie. Daar moest ik wel aan wennen. Zo ook aan het delegeren. Ik moet dingen weggeven aan mensen die soms wel bijna twee keer zo oud zijn.”

Overnames zijn geen doel op zich. Wij investeren flink in innovatie

Willem van der Leegte heeft net als zijn vader een groot oranje-hart. Pa heeft de VDL Groep in vijftig jaar getransformeerd in een voortrekker van de Nederlandse maakindustrie. De tentakels reiken naar tal van sectoren: de metaalindustrie, de personenauto-, bus- en vrachtwagenbouw bijvoorbeeld. Maar ook naar de hightech. VDL maakt onder meer essentiële onderdelen voor deeltjesversnellers. „Schijfjes voor Cern in Zwitserland (de organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes, red.). Daar zitten rondjes in, waar de deeltjes doorheen worden geschoten. Het gaat om de ‘vlakheid’ van zo’n gat. Anders schieten de deeltjes alle kanten op en beschadigen ze dat enorm kostbare apparaat.”

VDL ontwikkelt en fabriceert ook componenten en complexe modules voor onder meer chipmachines van buurman ASML. „We hebben zeer recent nog onderdelen verkocht voor een protonenversneller. Aan een Brits bedrijf dat tumoren tot op de nanometer nauwkeurig wil bestralen. Het is door Cern en PSI (het TNO van Zwitserland, red.) naar ons doorverwezen. We gaan onze bedrijven sowieso meer clusteren richting de markt, bijvoorbeeld automotive, metaal, kunststof, e-mobiliteit, semiconductors, medisch en aerospace. Zo proberen we nog meer synergie en samenwerking voor elkaar te krijgen. We willen immers blijven groeien. Je kan autonoom groeien of via overnames. Overnames is echter geen doel op zich. Voorts investeren wij flink in innovatie. Op de lijst van Research & Development- uitgaven in Nederland staan wij op plek zeven na ASML, Philips, KPN, NXP, DSM en DAF. 87 miljoen aan ontwikkelingsuitgaven met ruim 900 mensen, die zich enkel bezighouden met ontwikkeling en onderzoek. Al die innovaties, daar ben ik echt geweldig trots op.”

Hij die snel beslist en daarbij af en toe eens mist, brengt meer geld in de kist dan de perfectionist die de aansluiting mist.

Willem van der Leegte is een exponent van de nieuwe generatie. Jong, extreem jong misschien wel voor een functie als president-directeur. „Natuurlijk, het is een behoorlijke verantwoordelijkheid. Eentje die ik echter deel met een geweldig team van mensen: mijn broer, mijn zus en de andere directieleden. Daarnaast uiteraard mijn vader. Hij blijft als commissaris nauw betrokken.”

Hij voelt niet de behoefte om een nieuw stempel te drukken op VDL. „Nee, ik ga niet roepen dat dit nou mijn feestje gaat worden. Mijn belang is altijd achtergesteld bij dat van het bedrijf. Het verschil met pa zit ’m vaak enkel in nuances. Wordt er een besluit genomen, dan gebeurt dat in gezamenlijkheid. Niemand die de keuze later nog in twijfel trekt. En als het dreigt mis te gaan, dan komen we er wel achter en sturen bij. Of zoals we hier zeggen: hij die snel beslist en daarbij af en toe eens mist, brengt meer geld in de kist dan de perfectionist die de aansluiting mist.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal