Tijdelijk park weg, blijvend groen op komst in Heerlen

Print
Tijdelijk park weg, blijvend groen op komst in Heerlen

Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen en de organisatie van de Internationale Bau Ausstellung (IBA) sloten zaterdag Park Ubana af met de belofte dat er binnen enkele maanden elders in de stad een nieuw tijdelijk park komt. Dat wordt komend voorjaar al aangeplant.

De tijdelijke parken zijn de opmaat voor de vergroening van de Heerlense binnenstad. Heerlen, IBA en provincie steken 30 tot 32 miljoen euro in een facelift voor het stadscentrum. Dat moet aantrekkelijker worden voor toeristen en bewoners. Heerlen wil minder ruimte voor winkels en kantoren om zo de leegstand terug te dringen. Er komt meer groen en blauw, en ruimte voor culturele voorzieningen en evenementen. De pleinen in de stad gaan om de beurt op de schop. Om alle plannen waar te maken is een investering van 330 miljoen nodig. Het is de bedoeling dat marktpartijen het grootste deel daarvan voor hun rekening nemen.

Achtereenvolgens komen het Raadhuisplein, Maanplein, Bongerd en schouwburgplein aan snee. De laatste is het ingewikkeldst, omdat hierbij bekeken moet worden hoe het plein kan aansluiten bij het Schinkelkwadrant, een deel van het winkelcentrum dat herontwikkeld wordt.  

25 ambities
De plannen maken deel uit van de 25 ambities in het Bidboek Urban Heerlen, die de stad moeten verjongen en vernieuwen. Heerlen heeft de plannen opgesteld met de provincie en IBA, een project om vernieuwing in Parkstad te stimuleren. Heerlen besloot eerder 6,8 miljoen van de ‘urban-gelden’ te steken in exploitatietekorten van het Maankwartier. Dat kwam de gemeente op kritiek te staan van de fractie Hart-Leers, die dit oneigenlijk gebruik van de gelden vindt door een project dat volgens fractieleider Roel Leers de leegstand juist vergoot. Verantwoordelijk wethouder Barry Braeken is verbaasd over de kritiek. Volgens hem staat al geruime tijd vast dat het Maankwartier onderdeel is van het urban-plan.

Meer informatie:

http://www.iba-parkstad.nl/nl/archief/de-persconferentie-parkurbana

https://www.heerlen.nl/Gemeente-Heerlen/Bidboek-Urban-Heerlen-Plannen-voor-een-krachtige-binnenstad.html

Lees meer in De Limburger van maandag