Supermarktkoning schenkt 75 miljoen aan secretaresse

Print
Supermarktkoning schenkt 75 miljoen aan secretaresse

Afbeelding: Photo News

Veertig jaar trouwe dienst heeft zich goed laten uitbetalen. De 68-jarige Germana Chiodi was jarenlang de secretaresse van de steenrijke Italiaanse supermarkteigenaar Bernardo Capriotti, die eind september overleed. Nu is bekend geworden dat zij 75 miljoen euro van hem erft. Tot grote ontzetting van de familie van Caprotti, die veel minder krijgt.

Het hele imperium van de 90-jarige magnaat is ruim twee miljard dollar waard, wat hem een van de rijkste mannen van Italië maakt. Capriotti begon zijn bedrijf in de jaren '50 met de Amerikaan Nelson Rockefeller, de kleinzoon van John Rockefeller die door velen ook wel wordt beschouwd als de de rijkste man aller tijden. Inmiddels is zijn supermarkt Essalunga de derde supermarkt van Italië. 

75 miljoen euro
De vijf kleinkinderen van Capriotti krijgen gezamenlijk ook 75 miljoen euro. Tot 2005 zag hun erfenis er nog veel rooskleuriger uit. Hun grootvader was toen nog van plan om 92 procent van zijn vermogen aan zijn (klein)kinderen te schenken. Maar in 2011 besloot hij dat terug te draaien. De familie probeerde de beslissing van opa nog aan te vechten bij de rechter, maar zonder resultaat. Op dit moment loopt er nog een zaak in hoger beroep. Dat nu bekend is geworden dat zijn secretaresse 75 miljoen euro erft, is de tweede teleurstelling in de familie wat betreft de erfenis van hun grootvader. 

De huidige vrouw van Capriotti en zijn drie kinderen (met twee van hen had hij een moeizame relatie) erven ieder een deel van de aandelen in onder meer de moedermaatschappij van het concern. Ook krijgen zij al het vastgoed en de kunstcollectie. Het is niet bekend of zij ook een geldbedrag krijgen. 

Goede doelen
Germana Chiodi heeft in Italiaanse media te kennen gegeven dat zij de financiële steun die haar werkgever de afgelopen jaren aan goede doelen gaf, zal voortzetten. Ook zegt ze dat ze, indien de kinderen en kleinkinderen van Capriotti dat willen, haar functie binnen het bedrijf wil aanhouden.