Moeder houdt kinderen zeven jaar gevangen

Print
Moeder houdt kinderen zeven jaar gevangen

Afbeelding: HBVL/Guardia Civil

De Spaanse politie heeft een vrouw van 49 gearresteerd. Ze hield haar kinderen, die nu 17 en 15 jaar oud zijn, jarenlang gevangen. Als ze hulp zouden gaan zoeken, zou ze hen vermoorden, dreigde ze.

Zeven jaar lang heeft de vrouw een meisje van nu 17 jaar oud en een jongen van 15 alle contact met de buitenwereld verboden, melden Spaanse media. De twee gingen niet naar school, ze hadden geen toegang toch internet of andere technologie, zelfs geen telefoon. De kinderen mochten slechts korte wandelingetjes maken, maar altijd in de onmiddellijke omgeving van hun huis en steeds onder begeleiding van hun moeder. De kinderen waren zo geïsoleerd dat ze geen woord Spaans spraken, hoewel ze al zeven jaar in het land woonden.

Doodsbedreiging
De dochter vertelde de politie ook dat haar moeder haar sloeg, tegen de muur of meubels duwde of dingen naar haar gooide. Het meisje durfde geen hulp gaan zoeken omdat haar moeder altijd dreigde om haar te doden als ze naar de politie zou stappen”. De vrouw voegde eraan toe dat naar de politie stappen eigenlijk geen zin had want die zouden haar toch verkrachten en doden.

Pas eind augustus slaagde de dochter erin om even aan de aandacht van haar moeder te ontsnappen en een e-mail te sturen naar de ANAR foundation, een organisatie die kinderen in nood helpt.

Verhuizen
In de e-mail vertelde het meisje dat alles begon toen ze nog in Zwitserland woonden, ze was toen nog maar een jaar of drie à vier. Toen de moeder met haar gezin in 2009 naar Spanje verhuisde, ging ze er gewoon mee door. Volgens de Spaanse politie verhuisde het gezin elke acht of negen maanden. In de voorbij zeven jaar zouden ze in zes verschillende huizen gewoond hebben.

Toen ze door de ANAR foundation op de hoogte was gesteld, viel de politie binnen in de woning van het gezin in de Spaanse stad Catraln in Alicante. “De moeder ontkende dat ze iemand vasthield”, zei de Guardia Civil. “Ze ontkende ook dat er minderjarigen bij haar woonden.”

Redding
Maar het meisje, dat haar moeder met de agenten hoorde spreken, begon vanuit de gang te wuiven om zo de aandacht van de agenten te trekken. “Zo konden de twee kinderen gered worden”, aldus nog de woordvoerder van de Guardia Civil.

De vrouw werd gearresteerd op verdenking van kindermishandeling, net als haar 30-jarige partner. De dochter is sindsdien teruggebracht naar haar biologische vader in Zwitserland. Haar broer, die volgens de politie geen slachtoffer was van geweld zoals zijn zus, mocht terug naar huis samen met zijn moeder en haar partner. Die werden vrijgelaten in afwachting van hun proces.