Oproep abortusartsen: Maak anticonceptie gratis

Print
Oproep abortusartsen: Maak anticonceptie gratis

Er zou een verband zijn tussen de prijs van anticonceptie en abortus. Afbeelding: ANP

Het aantal abortussen in Nederland zou omlaag moeten gaan wanneer anticonceptie gratis wordt. Dat zeggen abortusartsen in Nieuwsuur. Zij merken dat financiële overwegingen bij een bepaalde groep vrouwen een rol spelen in de keuze voor anticonceptie.

,,Je hebt in Nederland de vreemde gewaarwording dat abortus voor vrouwen gratis is en anticonceptie niet. Een deel van de vrouwen gebruikt geen anticonceptie omdat het te duur is, en die komen dan vaker voor een zwangerschapsafbreking terug", zegt Gabie Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. 

In het basispakket
Sinds 2011 valt de vergoeding van anticonceptie niet meer onder de basisverzekering voor vrouwen boven de 21 jaar. In een reactie zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid dat het aantal abortussen in Nederland erg laag is. Ze liet weten: ,,Het aantal abortussen in Nederland is vergeleken met andere landen laag. Anticonceptie is in de afgelopen twaalf jaar wel vaker in en uit het verzekerde pakket gehaald. Daarvan waren in aantallen abortussen geen gevolgen te zien."