Winter doet intrede in Europa

Print
Winter doet intrede in Europa

Afbeelding: AD/BELGA

Het weerbeeld gaat de komende dagen veranderen, zowel in Nederland als in een groot deel van Europa. Rustig najaarsweer met veel zon maakt in veel landen plaats voor wolken, regen, koudere lucht en soms ook sneeuw. Dat meldt Weerplaza.

Grote delen van Noorwegen, Zweden en Finland krijgen de komende week met sneeuwval te maken. Ook in het noorden van Rusland nestelt de winter zich met sneeuw en vorst. Volgende week zondag is de verwachting dat het 's middags in deze regio's tussen de 0 en zelfs -15 graden zal zijn.   

Ook in Nederland kouder 
Bij ons gaat het roer ook om, maar van een winterinval is geen sprake. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: ,,Ook bij ons wordt later deze week de atmosfeer kouder. Op 1500 m daalt de temperatuur met meer dan tien graden, van +7 graden nu naar -4 of -5 graden. Dat gaan we goed voelen. Vanaf woensdag wordt het kil met een afwisseling van zon en buien. In de zon wordt het nog 10 graden, maar tijdens buien is het een graad of 5. Dat scheelt flink met de 15 graden van vandaag. Tel daarbij op dat er ook meer wind staat en de weersomslag is compleet." 

De daadwerkelijke omslag vindt dinsdag later op de dag plaats. Die dag trekt een koufront van noord naar zuid en gaat gepaard met bewolking en wat regen. Na de passage van het front draait de wind naar het noorden en stroomt de koelere lucht het land binnen.   

Kans op sneeuw wordt groter 
Het koufront in Europa laat de kans op sneeuw toenemen. Niet in Nederland, daar valt komende week 'gewoon' regen. In de grafieken voor de week erna verschijnen inmiddels wel de eerste kansen op sneeuw in Nederland. Met name in het binnenland berekenen de weermodellen een kleine kans op winterse neerslag. ,,Wij gaan voorlopig nog gewoon van regen uit, maar dat er überhaupt kansen verschijnen, geeft wel aan dat de atmosfeer aan het afkoelen is''.

Grote delen van Scandinavië en Rusland kleuren deze week wit, en ook in de bergen van Bosnië, Kroatië en Servië valt even wat sneeuw. Verder wordt er in de Alpen een dik pak sneeuw berekend voor het volgende weekend. Mogelijk krijgen ook het Zwarte Woud en het Sauerland dan hun eerste sneeuwvlokken en heel misschien kunnen we ook in de Ardennen wat natte sneeuw naar beneden zien komen. 

Het heerlijke najaarsweer, wat zondag in veel Europese landen nog voor volle terrassen zorgde, is daarmee teruggedrongen tot ver in het zuiden van Europa.