Kilo's kwijtraken door met taart te ontbijten

Print
Kilo's kwijtraken door met taart te ontbijten

Afbeelding: AD/Thinkstock

Goed nieuws voor mensen die een paar kilo kwijt willen, maar niet van hun favoriete zoete lekkernij af kunnen blijven. Uit een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat zoet eten bij het ontbijt kan helpen om af te vallen, maar bovenal op gewicht te blijven.

Voor het onderzoek van Dr. Daniela Jakubowicz uit Tel-Aviv, Israël, werden 193 mensen met overgewicht opgedeeld in twee groepen. De twee groepen moesten een koolhydraatarm dieet volgen. Alleen kreeg de ene groep een zoet ontbijt voorgeschoteld, inclusief donuts, taart en andere zoetigheden van 600 kcal per ontbijt. De andere groep moest gezond ontbijten, en mocht 's ochtends slechts 300 kcal naar binnen werken. 

Beide groepen mochten op een dag hetzelfde aantal calorieën eten (1600 voor mannen, 1400 voor vrouwen). De groep die 's ochtends uitgebreid had ontbeten, mocht 's avonds minder eten en omgekeerd. 

Minder snacken 's avonds
Na vier maanden hadden de deelnemers van beide groepen ongeveer evenveel gewicht verloren. Alleen kon de groep die 's ochtends gezond ontbeten had, tijdens de dag en avond veel moeilijker snacks laten. De mensen in de groep die wel zoet mochten ontbijten, konden de gezonde levensstijl veel beter volhouden tijdens de rest van de dag. Dus de kans op een 'jojo-effect' is groter bij het caloriearme ontbijt. 
 
Volgens Jakubowicz maakt 's avonds en in de namiddag snacken het dikst. Hij raadt dan ook aan om 's ochtends al zoetigheden te eten, als je zoet moeilijk uit jezelf kunt laten. Zin in chocolade vanaf de middag? Dan is dat volgens hem het teken dat je niet genoeg proteïnen en zoet hebt gegeten bij het ontbijt. 

Geen hele chocoladetaart
Val jij met een dieet de eerste drie tot zes maanden ook altijd veel af, maar slaag je er vervolgens niet in om dat gewicht te behouden? Probeer dan eens zoet te ontbijten. Natuurlijk moet je niet elke ochtend een hele chocoladetaart naar binnen werken, maar de dag beginnen met een dessertje kan volgens Jakubowicz geen kwaad en je zult je dieet er misschien wel langer door volhouden.