Jury houdt Max van het podium

Print
Jury houdt Max van het podium

Max Verstappen (links) wordt opgejaagd door Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo. Afbeelding: Peter van Egmond

Een plaatsje op het podium werd gedegradeerd tot een vijfde plek, en vervolgens tot een vierde. Wie er een podiumplaats verdiend had, was lange tijd niet duidelijk, door beschuldigingen over en weer van Vettel en Verstappen. Vettel klaagde over Verstappen en Verstappen over Vettel. De commissarissen hakten uiteindelijk de knoop door. Ze zijn allebei schuldig, luidde het oordeel.

Het venijn zat in de staart in de Grand Prix van Mexico. Buiten bereik van de beide Mercedes-bolides vochten de beide Red Bullcoureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo een gezamenlijk en omstreden gevecht uit met de Ferrari van Sebastian Vettel. Het gevecht leek Max Verstappen aanvankelijk een derde plek op te leveren, die hij na een straf van vijf echter weer moest inleveren. De vraag is of Verstappen voordeel had van zijn uitstapje buiten de baan na een inhaalpoging van Vettel.

Verstappen lag vóór op het moment dat Vettel zijn move maakte, maar de stewards oordeelden al snel na de race dat Verstappen een ongeoorloofd voordeel pakte. Tijdens de race kreeg Verstappen over de boordradio ook al van zijn team te horen dat hij Vettel voorbij moest laten gaan na zijn uitstapje. Verstappen deed dat niet en was ook niet te horen via de boordradio.

Revanche

De vijf seconden straf degradeerde Verstappen aanvankelijk naar de vijfde plek. Toch moet gezegd dat de jonge Limburger zich in Mexico revancheerde voor de teleurstellende race in Austin. De Limburger viel aan en leukte een aanvankelijk nogal saaie race op. Lange tijd leek de Mercedes van Nico Rosberg, die Lewis Hamilton voor moest laten gaan, binnen bereik. De jacht op de Mercedes van Nico Rosberg zorgde aanvankelijk voor het spektakel in de race, maar Verstappen moest in de slotronden op veel oudere banden toezien hoe de Ferrari van Sebastian Vettel steeds dichterbij kwam met het gewraakte gevecht op de baan tot gevolg.

Volksfeest

Voor een decor van 135.000 razend enthousiaste Mexicanen, deels gemaskerd voor Dia de los Muertos – het volksfeest dat Allerzielen in Mexico is - zat de verhoopte stunt bij de start er voor Verstappen nooit echt in. Het dominante Mercedes bleef ondanks een gewaagde strategie van Red Bull buiten bereik op het Autodromo Hermanos Rodriguez. De strategie van Red Bull voorzag in voordeel op Mercedes bij de start van de race dankzij de snellere supersoftbanden.

Zowel Verstappen als Daniel Ricciardo konden daar niet van profiteren, omdat de beide Mercedessen ook prima van hun plek kwamen. Toch leek de jonge Limburger even op weg om Rosberg in te halen. Hij dook zowat gelijk met de Duitser de eerste bocht in. Verstappen remde echter later dan Rosberg en de beide kemphanen raakten elkaar. Een incident dat door de stewards werd beoordeeld als niet straûaar. Rosberg leek voordeel te hebben bij de aÿorting die hij moest nemen, maar zo bekeken de stewards het niet. Zij leken op de lijn te zitten dat Verstappen Rosberg van de baan dwong. Daar valt wat voor te zeggen, want Verstappen kwam niet echt vóór Rosberg, ook al claimde de jonge Limburger dat via de boordradio wel.

Onmogelijk

De Limburger bleef strijdlustig. Verstappen was op de verjaardag van zijn moeder vast van plan zich voor zijn mislukte race in Austin (mislukte pitstop en uitgevallen door een kapotte versnellingsbak) te revancheren. Dat deed hij door de jacht op Rosberg onverdroten voort te zetten. Verstappen naderde de leider in het wereldkampioenschap voldoende om voordeel te hebben van het drs-systeem, maar een inhaalmanoeuvre bleek onmogelijk. En met de zachtere banden onder de auto moest Verstappen in de dertiende ronde naar binnen voor vers medium rubber. Daarna ging hij weer op zoek naar Rosberg. Die inhaalrace culmineerde in ronde 50 in een zeldzaam gedenkwaardige moment in de race. Rosberg – al vele ronden onder druk van de Limburger - ging in de fout bij het inhalen van Carlos Sainz. Verstappen rook zijn kans, maar dook met te veel snelheid de bocht in en moest Rosberg weer laten gaan. In de slotronden kwam Vettel met twintig ronden jongere banden op Verstappen afgestormd. De Duitser waagde ook een inhaalpoging in de nog gedenkwaardiger ronde 68, maar Verstappen verdedigde en verliet de baan en had daar volgens de stewards voordeel bij. Dat kwam hem op vijf seconden straf te staan.

Uiteindelijk besliste de jury weer anders. Sebastian Vettel raakte zijn derde plaats bij de Grand Prix van Mexico kwijt. De Duitse Ferrari-coureur werd door de wedstrijdcommissarissen enkele uren na de race alsnog gestraft voor een ontoelaatbare actie. Max Verstappen schuift daardoor op naar de vierde plaats, Vettel wordt vijfde.

Daniel Ricciardo, de ploeggenoot van Verstappen bij Red Bull, profiteert het meest van de jurybeslissing. Hij eindigt nu op het podium, achter winnaar Lewis Hamilton en nummer twee Nico Rosberg.
 

Speel gratis mee met het Formule 1-spel

Daag je vrienden uit in een subpoule en win!

Voorspel bij elke Grand Prix de kwalificatie & uitslag en maak kans op mooie prijzen.

> delimburger.nl/f1