Heemels schiet, maar op wie?

Print
Heemels schiet, maar op wie?

Afbeelding: ANP

Michael Heemels sloeg in de Volkskrant om zich heen. Geert Wilders, collega­politici in Provinciale Staten, de PVV, Heemels spaarde niemand. Vraag is wie hij hiermee raakt.

Zware werkdruk de reden voor cocaïnegebruik en een alcoholverslaving? Dan zou elke militair in oorlogsgebieden zwaar verslaafd zijn. Nee, PVV-fractieleider Robert Housmans kan weinig begrip opbrengen voor de woorden van zijn voorganger Michael Heemels in de Volkskrant. „Heemels wijst weer naar iedereen, behalve naar zichzelf.”

De ex-PVV’er raakte verslaafd aan drank en coke en betaalde de genotmiddelen voor een groot deel uit de provinciale PVV-kas. Allemaal om de immense werkdruk van zijn baas Geert Wilders te kunnen dragen, zegt hij in de Volkskrant. Heemels doet daar een boekje open over de PVV. Hij rept van een ziekelijke werkwijze van Wilders. Elke minuut van de dag moest hij klaar staan om razendsnel te reageren op verzoeken van zijn leider. Drugs en alcohol boden hem respectievelijk scherpte en rust. Het eerste lijntje snoof hij na de affaire rond Cor Bosman die de Limburgse PVV moest verlaten nadat hij Selçuk Öztürk uitmaakte voor ‘uitgekotst stukje halalvlees’. Bosman heeft weinig medelijden met zijn voormalig politiek maatje. „Ik geloof best dat de druk hoog was, maar het was zijn eigen keuze cocaïne te gaan gebruiken en te gaan drinken.”

Het is een geluid dat veel klinkt. Daarnaast worden de woorden van Heemels stevig in twijfel getrokken. PVV-kamerlid Dion Graus en voormalig fractieleidster Laurence Stassen, door Heemels neergezet als iemand die de druk in de kwestie-Bosman niet aan kon, noemen hem een ‘pathologische leugenaar’. Ook Housmans en CDA-leider Hubert Mackus twijfelen aan zijn verhaal. Mackus: „Ik lees dat hij regelmatig ’s ochtends al begon met drinken. Dat verdoezel je niet met een kauwgumpje. Hoe kun je dan nog functioneren?”

Vraag is nu wie Heemels geraakt heeft met zijn verhaal. Zijn ex-collega’s zetten hem stevig in de hoek. Bovendien gaat het Volkskrant-verhaal niet in op het luxeleven dat Heemels leidde van het gestolen fractiegeld. Hij verduisterde volgens de PVV 176.000 euro, waarvan het overgrote deel volgens de facturen op ging aan onder andere elektronica, verlovingsringen en vipkaartjes voor Madonna. Het maakt Heemels’ verslavingsverhaal er in elk geval niet sterker op.

Geert Wilders en de landelijke PVV dan. Voor hen is het verhaal uiteraard niet fijn, maar ze hebben wel voor hetere vuren gestaan. Heemels’ inkijkje in de PVV-keuken is smeuïg, maar vooral voor PVV-critici en (journalistieke) partijvolgers. De kiezer zal zich waarschijnlijk nauwelijks laten leiden door de kritiek. Met de rechtszaak die volgt, de terugbetaling die hij nog moet doen en de harde woorden die hij nu oogst, is duidelijk dat vooral één iemand geraakt wordt door de kwestie en door het Volkskrant-artikel van zaterdag: Michael Heemels zelf.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje