Wilders: "Nederlanders willen minder Marokkanen, geen vonnis verandert dat"

Print
Wilders: "Nederlanders willen minder Marokkanen, geen vonnis verandert dat"

Afbeelding: EPA

Het proces tegen Geert Wilders is maandagochtend gestart. De PVV-leider is zelf niet aanwezig in de rechtszaal, maar op Twitter is hij actiever dan ooit.

Wilders zou met enkele uitpraken uit 2014 Marokkanen hebben beledigd op basis van ras en hebben aangezet tot haat jegens de bevolkingsgroep. Met het voorlezen van een verklaring van Geert Wilders is maandagochtend in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp het proces tegen de PVV-leider begonnen.

Raadsman Geert-Jan Knoops las in de openbare zitting een verklaring van Wilders voor waarin hij aankondigt niet aanwezig te zullen zijn bij het proces. "Het is een gotspe dat ik moet terechtstaan omdat ik heb gesproken over minder Marokkanen", luidde het onder meer. In een brief aan zijn kiezers legde Wilders reeds vrijdag uit waarom hij het proces niet zelf zal bijwonen.

Het Openbaar Ministerie bekritiseerde de afwezigheid van de PVV-leider, die wel aanwezig was bij eerdere zittingen. "Nu het voor het echt is, knijpt hij er tussenuit'", zegt officier van justitie Van der Kallen. Zij ziet echter geen reden om Wilders een bevel te geven tot persoonlijke verschijning.

Maar op Twitter heeft Wilder zich maandagochtend wel aangemeld. Op de microblog verstuurde Wilders nog voor de start van het proces een tweet waarin bij zegt dat Nederland "een mega Marokkanenprobleem" heeft. "Daarover zwijgen is laf", aldus Wilders."43 procent van de Nederlanders wil minder Marokkanen. Geen vonnis verandert dat".

 

Wilders eist 46.000 euro van tegenpartijen

PVV-leider Geert Wilders wil bovendien de kosten van het proces dat tegen hem gevoerd wordt, verhalen op de partijen die hem voor de rechter gedaagd hebben. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw maandag. De kans dat de rechter in zijn eis meegaat is echter gering.

Advocaat Geert-Jan Knoops laat het aan de rechter over om te bepalen hoeveel de in totaal 40 tegenpartijen in deze rechtszaak aan Wilders moeten betalen. Hij doet wel een voorstel, waarbij het bedrag kan oplopen tot 1150 euro per benadeelde partij. Volgens advocaten van de tegenpartij zou dat in totaal neerkomen op 46.000 euro. Zij hebben de eis van Knoops gekregen in een niet openbaar document.

“Wat willen we? Minder Marokkanen”

Tijdens een campagnebezoek, op 12 maart 2014 in Den Haag, zei Wilders dat dit “een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen” moest worden. Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde “minder, minder, minder”. “Dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders.

De uitspraken veroorzaakten veel ophef in Nederland: meer dan 6.400 mensen en organisaties dienden klachten in tegen Wilders.

Volg hier een live blog over de rechtszaak

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen