OM: Rosmalenaar liquideerde oom en hond koelbloedig

Print
OM: Rosmalenaar liquideerde oom en hond koelbloedig

Afbeelding: AD

Een koelbloedige liquidatie. Zo bestempelt het Openbaar Ministerie het doodschieten van Martie Heesbeen (49) door diens 23-jarige neef, eind 2014 in Rosmalen. Justitie eist een gevangenisstraf van 16 jaar tegen de verdachte, die vandaag terechtstaat voor de moord op zijn oom en diens hond.

Niets wijst er volgens het Openbaar Ministerie (OM) op dat de verdachte handelde in een opwelling. ,,Hij reed met een vuurwapen de woonwijk in, maakte gebruik van een scooter die niet te herleiden is naar de eigenaar - een illegale schooter om illegale dingen mee te doen - en vuurde zes schoten af," zei de openbaar aanklager in zijn requisitoir voor de rechtbank in Den Bosch. Die doet over twee weken uitspraak.

'Geen enkele kans'

Het slachtoffer had volgens het OM geen schijn van kans. ,,Hij is op brute wijze afgeknald terwijl hij zijn hond uitliet. Volkomen onverwachts werd hij vermoord." Het drama vond plaats bij een fietspad aan de rand van een villawijk in Rosmalen, op zo'n 300 meter afstand van het landhuis van Heesbeen.

De scooter van de schutter werd na de moord aangetroffen in de buurt van de plaats delict met een nepkenteken en een geforceerd slot. Op het motorvoertuig werd DNA-materiaal gevonden dat overeenkomt met dat van de verdachte.

Verdachtes advocaat Jan-Hein Kuijpers noemde het bewijs tegen zijn cliënt 'erg mager'. 

'Alcohol- en drugsgebruik'

Het motief voor de moord is nog onduidelijk. Volgens een bron van misdaadjournalist.nllagen Heesbeen en diens neef met elkaar overhoop vanwege het overmatige alcohol- en drugsgebruik van laatstgenoemde. Die paste in de ogen van zijn oom niet meer in het familiebedrijf. Beiden werkten bij Didden Distributiemaatschappij met vestigingen in den Bosch en Bleiswijk. Het bedrijf werd opgericht door Heesbeens schoonvader.