Man die internet bijna deed omvallen: 'Het is gelul'

Print
Man die internet bijna deed omvallen: 'Het is gelul'

Afbeelding: AD

Sven Kamphuis, de man die in 2013 met een cyberaanval bijna het internet wereldwijd deed omvallen, komt morgen niet naar zijn rechtszaak. ,,Het is allemaal onzin. En ik krijg nog 102 miljoen euro schade van de Nederlandse Staat. Ik accepteer het koningschap van de Antillen als aanbetaling,'' zegt hij via Skype tegen ad.nl.

Geboren Amsterdammer Sven Kamphuis werd in maart 2013 wereldnieuws vanwege de 'grootste cyberaanval uit de geschiedenis'. De ongekende hoeveelheid data die hij met zijn internetbedrijfje Cyberbunker richting internetwaakhond Spamhaus zou hebben gestuurd, was zó groot dat 'wereldwijd het internet dreigde vast te lopen'. 

Internetvrijheidsstrijder

Of het echt zo erg was, is de vraag. Maar nadat enkele grote bedrijven die zich met internetverkeer bezighouden dit verkondigden, schreven kranten uit de hele wereld over Sven Olaf Kamphuis. Hij werd opgepakt in Spanje, uitgeleverd aan Nederland en na twee maanden voorarrest vrijgelaten. Als 'internetvrijheidstrijder' kreeg hij een 'Julian Assange-achtige' status. 

Dat was toen. Op 1 november moet hij voorkomen in Dordrecht. Kamphuis zal er zelf niet zijn, laat hij via Skype weten. De volgens velen even gekke als briljante Nederlander noemt zichzelf de 'minister van Telecommunicatie van de republiek Cyberbunker'. ,,Als ik naar de rechtszaak kom, dan zou het een staatsbezoek worden. Met gegarandeerde vrijgeleide'', zegt hij cynisch. Kamphuis zit meestal in Berlijn of Barcelona.

Justitieknakkers

Kamphuis zegt dat hij onschuldig is. Dat een Engelse jongen gesteund door 'de Russen' achter die zware internetaanval uit 2013 zit. ,,Ik niet. Al sta ik er wel 100 procent achter. Maar die justitieknakkers weten dondersgoed dat ik geen enkele ddos-aanval heb verricht.''

Dat 'het internet' er op zo'n grote schaal bijna uitlag, noemt hij ook 'gelul'. De hele juridische strijd met Nederland heeft hem veel geld gekost, zegt hij. Cynisch factureerde hij in 2014 102 miljoen euro aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Chantage

Wel heeft Kamphuis nog steeds een bloedhekel aan Spamhaus. ,,Dat bedrijf stinkt de pan uit, zo simpel is het'', zegt hij. Het Engels-Zwitserse Spamhaus is een bedrijf dat voor hele grote multinationals ongewenste e-mails (spam) blokkeert door de bedrijfjes die achter die spam zitten op een zwarte lijst te zetten en te blokkeren. 

Volgens Kamphuis is dat illegaal omdat een commercieel bedrijf als Spamhaus dus bepaalt - zonder tussenkomst van justitie - wie wel en niet online mogen. ,,Spamhaus chanteert bedrijven. Wij stonden al sinds 2010 op hun zwarte lijst. Ze probeerden ook andere bedrijven te dwingen contractbreuk met ons te plegen. Daar zijn we niet zo van gediend.'' 

Deskundigen geven hem daarin gelijk, maar door zijn anarchistische optreden en complottheorieën wordt Kamphuis soms ook snel in een criminele hoek geplaatst.