Feldbissbreuk zorgt geregeld voor onrust

Print

Scheuren in de bodem langs de Maas bij Roermond na de aardbeving van 1992. Afbeelding: Fer Traugott

Onderbanken wil de zogenaamde Feldbissbreuk zichtbaar maken door een amfitheater in de grond te graven. Wat is de Feldbiss eigenlijk?

De Feldbiss is een breuk in de aardkorst die uit de richting van Aken bij Kerkrade Limburg binnenkomt en dan door Landgraaf, Brunssum, Onderbanken, Sittard en Born via België richting Eindhoven loopt. In Brunssum komt de breuk bijna aan de oppervlakte. Langs de Feldbissbreuk is het geregeld onrustig in de grond wat tot meerdere aardbevingen heeft geleid.

Roerdal-slenk

Aan de ene kant van de breuk (Zuid-Limburg) stijgt de bodem. Aan de andere kant ligt in Midden-Limburg de Roerdal-slenk en daar zakt de bodem langzaam. De Roerdal-slenk is het gebied tussen de Feldbissbreuk (in het zuidwesten) en de Peelrandbreuk (in de noordoosten). Die breuk ‘trekt’ - komend vanuit Bonn - bij Vlodrop de grens over en eindigt via Midden- en Noord-Limburg bij Oss. De Roerdal-slenk zakt tergend langzaam, maar af en toe gebeurt dit schoksgewijs en is er sprake van een aardbeving. Daarom is dit een aardbevingsgevoelig gebied.

Van de vijftien meest recente aardbevingen in Nederland (in september en oktober van dit jaar) vonden er veertien plaats in het uiterste noorden

Aardbevingen

Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst wanneer daar plotseling veel energie vrijkomt. In Limburg vinden tektonsiche aardbevingen plaats. Zij behoren net als de vulkanische tot de natuurlijke aardbevingen. Niet-natuurlijke aardbevingen worden veroorzaakt door mensen. Voorbeelden daarvan zijn de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning.

Van de vijftien meest recente aardbevingen in Nederland (in september en oktober van dit jaar) vonden er veertien plaats in het uiterste noorden. Eentje was in Limburg: op 11 september werd bij Valkenburg op een diepte van vijf kilometer een tektonische aardbeving met een kracht van 1,1 op de schaal van Richter geregistreerd.

Zwaarste

De zwaarste aardbeving in Nederland was op 13 april 1992 in Herkenbosch op een diepte van zo’n vijftien kilometer aan de rand van de Peelrandbreuk. Die had een zwaarte van 5.8 op de schaal van Richter en richtte voor bijna vijftig miljoen euro aan schade aan.

In Limburg en omgeving zijn de afgelopen 25 jaar nog twee aardbevingen geweest die ertoe doen. In juli 2002 was er een van 4.9 in de Feldbissbreuk even over de grens bij Alsdorf, die tot in Heerlen gevoeld werd. Ruim een jaar eerder vond een beving plaats van 3.9 bij de Kunraderbreuk in Voerendaal. Dit tot verrassing van de seismologische dienst van het KNMI die ervan uitging dat deze relatief kleine breuk bevingen van hooguit kracht 3 zou kunnen veroorzaken.

In de dinsdagkrant meer over de Feldbissbreuk .

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen