Landmijn als kandelaar in de woonkamer

Print

Afbeelding: Diana Scheilen

Een bizar verhaal. Twee dagen stond bij de familie Dodemont in Margraten een mijn in de kamer. Het gezin wist van niets. Denkend dat het een oude kandelaar was, werd er een brandend kaarsje in gezet.

Misschien is het een ongevaarlijk projectiel. Maar dat weet Renate Dodemont pas als de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het roestige stuk ijzer heeft onderzocht. Tot die tijd ligt het veilig in een hoekje van haar tuin. 

Op vakantie in de Belgische Kempen vond de familie vorige week een roestig brok ijzer. Een leuke aanwinst voor haar verzameling oude spullen, dacht moeder Renate en ze nam het loodzware voorwerp mee naar huis. „Ik dacht dat het een kandelaar was en zette er een brandend kaarsje in.” 

Vrienden herkenden in de foto op Facebook echter iets heel anders dan een onschuldige kandelaar: het zou wel eens een vergeten landmijn uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zijn. De gewaarschuwde politie dacht in dezelfde richting, waarop het kaarsje snel werd gedoofd en de ‘kandelaar’ de tuin in ging. Of de familie Dodemont inderdaad met een mijn in huis heeft gezeten, moet de komende dagen blijken uit nader onderzoek door de EOD. 

Zoontje Evan (9) hoopt vurig dat de oude landmijn niet is gevuld met kruit, maar met onschuldig zand. In dat geval mag de familie het ding houden. Anders wordt het elders tot ontploffing gebracht. 
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee