Smeuïge details 'minder, minder-speech'

Print
 Smeuïge details 'minder, minder-speech'

Afbeelding: De Limburger

Er was maandenlang rumoer over Wilders’ uitspraak over minder- Marokkanen, maar bij de PVV is er destijds niet lang over nagedacht. Dat bleek gisteren tijdens de eerste inhoudelijke zitting van het proces tegen Wilders.

In de rechtbank van Schiphol kwamen gisteren uit de getuigenverklaringen al allerlei smeuïge details naar boven over de controversiële speech op die ene verkiezingsavond, twee jaar geleden, in het Haagse café De Tijd. Zo vertelden PVV-medewerkers justitie dat Wilders en een clubje intimi de toespraak pas op diezelfde verkiezingsavond in de fractiekamer in elkaar flansten. Het doel: een ‘zo sterk mogelijke speech’, met ‘nieuwswaarde’.

Actief publiek
Dat het publiek als antwoord ‘minder, minder’ moest scanderen, was ook een lastminute-besluit. Een van de getuigen, PVV-medewerker Floris van Zonneveld, vermeldde dat hij op eigen initiatief nog twee keer belde met collega’s in café De Tijd om duidelijk te maken wat er vóór de camera’s moest gebeuren. Er waren namelijk ‘zorgen’ dat het publiek niet actief mee zou doen. Niet dat het opzetje een juridisch staartje zou krijgen, zei Van Zonneveld later bij de politie. Het ging er zelfs geen moment over.

Een van de meest kolderieke dingen uit het dossier: een van de PVV-medewerkers, Chayenne van de Water, dacht vóór de act nog dat het om een heel andere bevolkingsgroep ging. „Ik dacht nog: hé, meer of minder Indianen?” De vrouw kreeg als antwoord dat het, als Wilders arriveerde, ‘snel allemaal duidelijk zou worden’.

Dat verschillende medewerkers uit de school hebben geklapt, is bijzonder. De PVV-fractie geldt als zeer gesloten. Anderen die bij het bedenken ervan aanwezig waren, zoals de parlementariërs Martin Bosma en Barry Madlener, zijn overigens niet gehoord. Volgens een woordvoerder van het OM zijn Kamerleden met rust gelaten, omdat er al ‘een goed beeld’ was. Wilders heeft er bij de rijksrecherche niks over willen zeggen.

Herhaling
De tekst ‘minder Marokkanen’ kwam niet uit de lucht vallen. Wilders nam de woorden al een week vóór de verkiezingsavond in het Haagse Loosduinen in een tv-reportage in de mond. Dat was volgens een van de aanwezigen, Joram van Klaveren (toen PVV, nu VNL), op dat moment nog ‘spontaan’. Maar in de dagen daarna zou Wilders de frase een paar keer herhalen; ook op tv. De allereerste aangifte volgde dan ook al vóór de gewraakte scène in café De Tijd. Een Marokkaanse fruitverkoper van de markt had de reportage in Loosduinen via Uitzending Gemist teruggezien, en stapte naar de politie. ‘Ik voelde me gekrenkt’, verklaarde hij, ‘Wilders kan tegenwoordig alles zeggen: het moet een keer afgelopen zijn’.

Volgens persofficier Alexandra Oswald kan het voor de strafeis zeker uitmaken of de politicus ‘spontaan of welbewust’ met de tekst op de proppen kwam. De politiek leider wordt onder andere vervolgd voor ‘opzettelijke belediging’ van een groep mensen wegens hun ras. In het proces dat zo’n drie weken duurt, nemen Paul Cliteur (rechtsgeleerde/ filosoof) en Tom Zwart (expert in mensenrechten) het deze week nog voor Wilders op. Wat de politicus zegt, past volgens de twee hoogleraren binnen de vrijheid van meningsuiting. Daarna komen pas het OM en Wilders’ advocaat Geert- Jan Knoops aan het woord. De uitspraak is op 9 december.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →