'Mijn hele huis had de lucht in kunnen vliegen'

Print

Afbeelding: Diana Scheilen

Stilaan dringt tot haar door welk risico haar gezin de afgelopen dagen heeft gelopen. Renate Dodemont uit Margraten dacht dat het roestig stuk ijzer een oude kandelaar was, zette hem pontificaal op de salontafel en zette er een brandend kaarsje in. „Als je je achteraf realiseert dat het hele huis de lucht in had kunnen vliegen, krijg je toch wel de bibbers”, zegt ze.

Dodemont verzamelt spullen met een verhaal. Vorige week, in de herfstvakantie, vonden haar zoontje Evan en zijn vriendje Boy Brouwers in de bossen bij het Belgische Mol een interessant voorwerp: een metalen schijf met een gat in het midden. ,,Een oude kandelaar, dachten we.” Dodemont legde die in de kofferbak van de auto, reed anderhalf uur naar huis en zette hem op tafel. Blij met haar nieuwe aanwinst plaatste ze een foto van haar ‘kandelaar met kaars’ op Facebook. Vrienden reageerden met complimenten. 

Tot ’s avonds een collegaverzamelaar geschrokken aan de bel trok: was dat wel een kandelaar, was het geen landmijn? „Ik schrok me rot”, bekent Dodemont. Voor alle zekerheid belde ze toch maar even de politie. Binnen de kortste keren stopten twee politiebusjes voor haar huis. De agenten wisten zich ook niet goed raad met dat ding en raadpleegden een specialist. Die herkende op de foto inderdaad een oude landmijn. Zonder ontsteking, dat wel. 

Zolang niemand met de landmijn gaat slepen, kan er weinig gebeuren. „Maar ik had er natuurlijk nooit een brandend kaarsje in mogen zetten”, zegt Dodemont, opgelucht dat het avontuur goed is afgelopen. „Misschien is het goed dat ik een kaarsje uit het bedevaartsoord Banneux had gebruikt; wellicht heeft dat ons gered.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →