Vermiste vader duikt na 23 jaar op: Nieuwe identiteit, nieuw gezin

Print
Vermiste vader duikt na 23 jaar op: Nieuwe identiteit, nieuw gezin

Afbeelding: hbvl

Richard Hoagland uit Indianapolis (VS) verdween spoorloos in 1993. Zijn vrouw Linda en zoontjes Matthew (9) en Doug (6) bleven al die jaren radeloos achter. In 2003 werd hij uiteindelijk dood verklaard, maar nu blijkt dat Richard al die tijd bij zijn nieuwe vrouw en kind in Florida woonde.

Op 10 februari 1993 belde Richard zijn vrouw Linda Iseler in paniek op. Hij zei dat hij op weg was naar het ziekenhuis, maar daar kwam hij nooit aan. Linda en hun twee jonge zoontjes gingen ervan uit dat hij dood was, maar nu blijkt dat de man nog springlevend is. Sterker nog: hij heeft al meer dan twintig jaar een nieuw gezin.

Richard liet zijn gezin 23 jaar geleden doelbewust in de steek om een nieuw leven te kunnen beginnen. Aan de politie bekende hij dat hij zijn vrouw Linda wou verlaten, maar geen tweede keer wilde scheiden. Linda was namelijk al zijn tweede vrouw. Richard verhuisde naar het kleine stadje Zephyrhills in Florida en hertrouwde daar een paar jaar later onder een valse naam.

Gestolen identiteit
Richard nam de identiteit aan van Terry Symansky, een visser die in 1991 een gruwelijke dood stierf. Hij kon de identiteit van de visser stelen door een appartement te huren van zijn vader. Na de dood van de vader stal hij de overlijdensakte van de zoon en gebruikte dit document om het geboortecertificaat en rijbewijs van de jonge man aan te vragen.

Het was de neef van de overleden visser die het bedrog op het spoor kwam. Hij deed research naar zijn familiegeschiedenis op de site ancestry.com en ontdekte daar dat zijn oom twee jaar na zijn dood hertrouwd was.

“Egoïstische lafaard”

De plaatselijke politie reageerde met afschuw. “Deze man is een egoïstische lafaard. Hij heeft het leven van anderen verwoest om zelf een beter leven te kunnen hebben”, aldus politiechef Chris Nocco. Zijn huidige vrouw, Mary Hickman, ontdekte na zijn arrestatie een koffer met alle documenten over zijn ware identiteit.

De ondertussen 63-jarige Hoagland wordt nu aangeklaagd voor verschillende fraudezaken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →