Ernstige klachten bij jongeren door gebruik social media

Print
Ernstige klachten bij jongeren door gebruik social media

Afbeelding: ANP

Jongeren krijgen ernstige klachten doordat ze zelfs in bed sociale media blijven gebruiken.

Artsen spreken van een onderschatte aandoening waarvan de gevolgen groot kunnen zijn. Neuroloog Loes Reichman: „Wij zien ze wekelijks. Pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg. Bij jongens gaat het vaak om gamen. Meisjes liggen in pyjama nog te facebooken of te whatsappen”, vertelt Reichman.

Melatonine
Reichman heeft geen probleem met sociale media, maar wel als dat gebeurt in de slaapkamer. Of beter gezegd: de twee tot drie uur voor het slapengaan. "In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melotonine af."

Televisie, laptop, tablet en computer geven hetzelfde blauwe licht. Maar bij de smartphone is het effect groter, omdat de afstand van apparaat tot gebruiker kleiner is. Melatonine-afbraak heeft tot gevolg dat de hersenen gedurende (een deel van) de nacht in een soort stand-bymodus blijven staan.

Kwetsbaar
Dit verschijnsel doet zich ook voor bij volwassenen. Maar jongeren zijn veel kwetsbaarder. De artsen hebben een duidelijk advies: ban de smartphone uit de slaapkamer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →