Limburgers spil in grootste fraudezaak ooit met postzegels

Print
Limburgers spil in grootste fraudezaak ooit met postzegels

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

De Limburgers Jurgen L. (41) en Dimitri W. (40) staan dinsdag terecht voor de rechtbank in Maastricht. Ze zouden achter de grootste fraudezaak met postzegels in de Nederlandse geschiedenis zitten.

Medio 2011 gaan de alarmbellen af bij postbedrijf PostNL. Bedrijven hebben gemeld dat mogelijk valse postzegels in omloop zijn. Het gaat om zegels uit het guldentijdperk. Hoogwaardige vervalsingen: met het blote oog niet van echt te onderscheiden. Het is bijzonder slecht nieuws. Er zijn tientallen miljoenen guldenpostzegels in omloop. Die zijn ook na invoering van de euro nog interessant. 

De zegels hebben nog steeds hun waarde, zijn massaal uitgegeven en bijgedrukt maar lang niet allemaal opgeplakt. En dan zijn er afgeweekte zegels: niet gestempeld en dus herbruikbaar. Tegen het einde van het vorige decennium duiken ongebruikte zegels in groten getale op. Handelaren zien daar brood in. 

Hamsteren
Filatelisten hamsteren in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw postzegels. Die worden in vrij beperkte oplages gedrukt. Voordeel daarvan: er is schaarste en dat drijft de waarde op. Een verstandige belegging. Dan nog wel. Omdat de filatelie vergrijst, komen de laatste decennia verzamelingen vrij. Vooral materiaal uit de jaren zeventig en tachtig. Op internet, op Marktplaats of op veilingen als eBay worden volgens ondernemers grote partijen aangeboden. Ook in nalatenschappen zouden volle boeken met zegels opduiken. 

Handelaren kopen partijen op, soms voor een kwart van de waarde. Dat kan omdat de markt is veranderd. Sinds de jaren zeventig zijn oplages groter dan nodig voor gebruik, zegels blijven liggen. Omdat het aanbod groter is dan de vraag, daalt de prijs. Het is voor handelaren lucratief om de zegels door te verkopen - marge genoeg. Ook de koper betaalt minder voor de zegels dan die waard zijn. Daardoor is verzenden goedkoper. 

Valse zegels
Iedereen lijkt eraan te verdienen. De eigenaar, de opkoper én de verzender. Utopia in de postwereld. Is dit koosjer? Het klinkt vreemd, maar: ja. Het zijn geldige zegels. Het is legale handel. Er gebeurt dan ook niets, totdat een melding over valse zegels PostNL bereikt. Stickervellen met gulden-postzegels die online worden aangeboden, zijn bijzonder verdacht. Kortingen lopen op tot 30 procent. Pakketten die omgerekend met 6,75 euro gefrankeerd dienen te worden, kosten nog maar 4,73 euro. 

Dat is reden voor PostNL om te gaan shoppen bij de aanbieders. Stickervellen gaan mee naar het hoofdkantoor. Pas na een grondig onderzoek vallen de valse zegels door de mand. Controle met een uv-lamp toont volgens PostNL aan dat de postzegels licht reflecteren. Dat hoort niet zo te zijn. Ook stelt het postbedrijf dat kartelranden afwijken en een andere scheuring van de randen zichtbaar is. Vraag is: hoe kan dit?Waarom zijn controlesystemen niet op rood gesprongen? 

Fraude
Volgens het postbedrijf omdat valse én echte postzegels op geprefabriceerde stickervellen geplakt worden. Op elk vel zou minstens één echte postzegel prijken. Links zitten de valse zegels, rechts de echte. Dat blijkt genoeg voor het controlesysteem om de zaak door te laten. PostNL doet aangifte en beticht een twaalftal bedrijven van fraude c.q. aanbieden van valse postzegels. Websites die als verdacht worden gezien, hebben namen als goedkooppostverzenden. com, posttarieven- binnenland.nl, extrapostzegels. nl, goedkoperpakkettenversturen. nl, verzendpro.nl, goedkoperverzenden. nl en boek2.nl. Maar waar komen de zegels vandaan? 

Het postbedrijf richt de pijlen op de Maarssense boekhandelaar Ardi Seij. Die heeft pakketten verstuurd met vermeend valse zegels én adverteert voor bedrijven die korting op verzendkosten aanbieden. Een gerechtsdeurwaarder valt er binnen. Die legt beslag op alle eigendommen van Seij. 

Onder druk
De handelaar verklaart later bij de politie geen idee te hebben wie de inval in zijn bedrijf doet en waarom beslag is gelegd. Dat gebeurt vlak voordat hij het decembersalaris kan overmaken. Seij wordt door PostNL onder druk gezet. Hij krijgt ruimte voor betalingen, maar moet ‘zijn hele hebben en houden als bewijs aan de gerechtsdeurwaarder meegeven’. Het bedrijf dreigt over de kop te gaan. 

Seij zit in de binnenstad, maar moet verhuizen naar een bedrijventerrein. Een faillissement wordt ternauwernood voorkomen. Later wordt bekend dat Seij ten onrechte als verdachte is aangemerkt. Justitie spant nooit een zaak aan. PostNL stelt op basis van verkregen informatie dat de Limburgse bedrijven Vago en Philamunt valse zegels zouden fabriceren en verspreiden. Vago specialiseert zich in de zakelijke markt, het goedkoop versturen van bedrijfspost. Philamunt is voor verzamelaars. 

In 2012 worden bij een grote actie van justitie meerdere verdachten opgepakt. De eigenaren van Vago en Philamunt, Jurgen L. (42) uit Geleen en Elsloonaar Dimitri W. (41), komen als hoofdverdachte bovendrijven. Ook medewerkers van hun bedrijven worden opgepakt en verhoord. Panden in Nederland, België en Duitsland worden doorzocht. Op alles wat enige waarde heeft, wordt beslag gelegd. Daarbij zitten volgens justitie een drukpers en stansplaten met postzegelvormen. 

2,6 miljoen euro
Terwijl het Openbaar Ministerie de handen vol heeft, stapt PostNL binnen bij de rechtbank. Het bedrijf wil in een civiele zaak een schadevergoeding afdwingen. De rechter verplicht de Limburgse verdachten een voorschot van 2,6 miljoen euro te betalen. Dat gebeurt niet, waarop PostNL in 2012 het faillissement van Vago en Philamunt aanvraagt. 

Ruim een jaar later besluit de overheid op verzoek van PostNL alle postzegels uit het gulden-tijdperk ongeldig te verklaren. Volgens een schatting van het bedrijf is op dat moment, eind 2013, tussen de 20 en 200 miljoen euro aan zegels in omloop. Verzamelaars en gebruikers ontsteken in woede. ‘We hebben betaald voor een dienst die niet meer wordt geleverd. Dat heet oplichting’, is een van de reacties op een forum voor filatelisten. ‘Verzamelingen zijn in één klap niets meer waard. Schandelijk besluit.’ 

In de rechtszaak tegen Jurgen L. en Dimitri W. moeten veel vragen worden beantwoord. Hoeveel valse zegels waren daadwerkelijk in omloop? Waren ze vals? Zijn echte zegels per ongeluk als vals bestempeld? En welke specialisten hebben de zegels onderzocht? 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen