Kritiek op procedure over toekomst Paleis Soestdijk

Print
Kritiek op procedure over toekomst Paleis Soestdijk

Afbeelding: ANP

Het consortium wiens toekomstplan voor Paleis Soestdijk werd afgewezen, uit kritiek op de procedure. De plannen die wel zijn goedgekeurd zouden financieel onhaalbaar zijn en bebouwing toestaan in een natuurgebied, waar eigenlijk niet gebouwd mag worden.

Minister Blok maakte vorige week bekend dat drie van de vier geïnteresseerde kandidaten in de race zijn om Soestdijk te kopen. Het paleis wordt een botanische tuin (Eden Soestdijk), een 'innovatiehuis' (Made in Holland) of een buitenplaats met cafeetjes (Nationaal Ensemble). Het plan van Tenman voor een Internationaal Handelshuis werd afgewezen, omdat de functie niet openbaar genoeg zijn en te weinig publiek zou trekken.

Staatsbosbeheer
,,Wij plaatsten bij het begin al vraagtekens. Als het rijk een competitie uitschrijft, hoe kan het dan dat een van de eigen rijksdiensten betrokken is bij de plannen?", vraagt woordvoerder Leo Kramer van Tenman zich af. ,,Staatsbosheer, de huidige beheerder van het paleis, is partner bij Eden Soestdijk, en tot onze verbazing naar nu blijkt ook bij het Nationaal Ensemble." 

,,Wij hebben daarover eerder al informatie opgevraagd, maar die hebben we nooit gekregen", voegt Kramer toe. In een brief aan minister Blok schrijft Kramer ook dat de initiatiefnemer van Project Eden Soestdijk, Anton Valk, betrokken was hij het advies aan de minister.

Kramer wil echter zo ver gaan als te suggereren dat de beoordelingscommissie niet onafhankelijk was. ,,Dat zijn uw woorden. Maar we denken wel dat de commissie niet voldoende heeft doorgegraven."

Onhaalbaar
Zo heeft Kramer twijfels bij de financiële haalbaarheid. ,,In een van de plannen wordt ervan uitgegaan dat het 75 miljoen euro oplevert voor de regionale economie bij 500.000 bezoekers. Als je dat omrekent zou elke bezoeker 150 euro per bezoek moeten uitgeven. Dat is niet reëel. Daarnaast moet het geld voor het onderhoud van het landgoed in alle goedgekeurde plannen komen uit woningbouw. Dat geld gaat slechts eenmalig de staatskas in, terwijl wij zochten naar dragers die een jaarlijkse bijdrage zouden leveren. "

In de plannen die de toets wel hebben doorstaan, zijn woningen op het terrein voorzien. Maar dat is volgens Kramer helemaal niet toegestaan. ,,Het landgoed is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Die moet juist beschermd moeten. Deze plannen hadden nooit door gemogen. Elke burger kan dit tegenhouden."

In een brief verzoekt Kramer minister Blok de beoordelingsprocedure over te doen.
 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →