Dan toch De Koel als eindstation

Print
Dan toch De Koel als eindstation

Afbeelding: AD

De toekomst van VVV ligt dan toch in De Koel. Daarmee komt (voorlopig) een einde aan een ruim tien jaar durende discussie.

Stadion De Koel is te klein, niet veilig en slecht bereikbaar. Niet meer van deze tijd. Het zijn de woorden van VVV-voorzitter Hai Berden in 2005. Niet dat hij destijds veel bijval kreeg, pas toen twee jaar later de club promoveerde was er steun van de toenmalige Venlose burgemeester Hubert Bruls. Het nieuwe stadion zou er in 2010 staan, sprak Berden in 2007 ambitieus boven een zelfgemaakte schets van een nieuwe accommodatie. 

250.000 euro

Zover kwam het echter nooit. Uiteindelijk liep het stadionplan stuk op een onwillig bestemmingsplan van de voormalige kazerne in Blerick waar het bouwwerk was ingetekend. Berden voelde zich na jaren plannen maken in de steek gelaten en trok zijn plan terug. Maar de noodzaak voor het nieuwe stadion was er nog steeds. In zijn nieuwjaarstoespraak van 2015 slaakte Berden een noodkreet. ‘Als er geen brede steun komt, is de toekomst van het betaald voetbal in Venlo onzeker’, klonk het. In oktober 2015 was de financiële nood zo hoog dat VVV aanklopte bij de gemeente voor een lening van 250.000 euro.

Structureel gezond

Daarmee begon de voetbalclub aan een tweede avontuur met de gemeente Venlo. Dat leidde tot een commissie die de financiën en structuur in een kritisch rapport in beeld bracht en het inschakelen van het gerenommeerde adviesbureau Hypercube dat moest werken aan een toekomstplan. Wil VVV structureel financieel gezond worden, moet de club naar een vernieuwd of nieuw stadion zo luidde de conclusie.

Hypercube

Tot deze zomer werd er in Venlo weer volop gespeculeerd over een nieuw stadion voor VVV. Daarbij leek op een gegeven moment zelfs een ideale locatie te zijn: de Nijmeegseweg aan de rand van de stad. Het gebied ook waar veel grote winkels als tuincentra en meubelboulevards liggen. Maar andermaal liep het op niets uit. VVV kon zich niet vinden in een voorlopige tussenrapportage waarin verschillende locaties voor het nieuwe stadion aan bod komen. Berden noemt het plan nu ‘een losse flodder’. De samenwerking met de gemeente en Hypercube was van de baan.

Eigen gezicht

De afgelopen maanden betrok de club de achterban om te komen tot een toekomstvisie. Die achterban was volgens Berden duidelijk: juist stadion De Koel maakt VVV zo uniek. En dat ziet de VVV-voorzitter ook. Het karakteristieke stadion met de bekende trap wordt weer omarmd. Omdat het bijdraagt om VVV een eigen gezicht te geven, maar vooral ook omdat er volgens Berden voor VVV op dit moment geen alternatief is.