Naam bijzonder aspect bij gemeentelijke fusie

Print
Naam bijzonder aspect bij gemeentelijke fusie

Afbeelding: De Limburger

Bij de vorming van een nieuwe gemeente doemt dezelfde belangrijke vraag op als bij de geboorte van een baby: welke naam krijgt het kindje? Vanwege de aanstaande geboorte kunnen de inwoners van de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken vanaf woensdag hun ideeën voor een naam voor de fusiegemeente inzenden (per post of via www.fusie-ons.nl). De keuze is groot, maar de naamgeving zorgt ook geregeld voor problemen.

Keuzemogelijkheden

Een van de al bestaande plaats- of gemeentenamen (bijv. Onderbanken), twee namen met een streepje (bijv. Schinnen-Nuth), een afkorting (bijv. Ons of Nos) of toch een compleet nieuwe naam. Het mag allemaal. Alleen namen die in strijd zijn met de wet, driedubbel samengestelde namen zoals Nuth-Schinnen-Onderbanken of reeds elders in het land voorkomende namen hebben een grote kans om uiteindelijk door het kabinet afgekeurd te worden.

Hieronder enkele voorbeelden van nieuwe Limburgse gemeentenamen uit het verleden: 

Landgraaf (1982)

Bij de herindeling van 1982 werden de gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms samengevoegd. Net als in Nuth, Schinnen en Onderbanken konden de burgers ideeën voor namen doorgeven. Na een schifting bleven er zes kandidaten over: Bosheide, Brandenberg, Eikhagen, Landgraaf, Lichtenberg en Strijthagen.

Met ‘Landgraaf’ werd er uiteindelijk gekozen voor een naam met een historische achtergrond. De Landgraaf is een grotendeels dubbele ringwal met een totale lengte van 27 kilometer die stamt uit de prehistorie. Hij loopt onder andere door de huidige gemeente.

Sittard-Geleen (2001)

Een voorbeeld waar de naamgeving minder soepel verliep is de gemeente Sittard-Geleen, die in 2001 werd gevormd na een fusie tussen de gemeenten Sittard, Geleen en Born. De keuze voor de bestaande en herkenbare naam ‘Sittard’ leidde tot veel rumoer in Geleen en Born. Als soort compromis werd er Sittard-Geleen van gemaakt. De ontevredenheid over de naam is altijd gebleven en af en toe laait de discussie opnieuw op of de gemeente niet gewoon een compleet nieuwe naam moet krijgen.

Leudal (2005)
Ook bij de keuze voor de naam Leudal was er behoorlijk gesteggel. Terwijl een werkgroep uit alle inzendingen de namen Exaten, Leudal en Beekdalen had geselecteerd, kwam er in de gemeenteraden van Heythuysen, Hunsel, Haelen en Roggel en Neer ineens een voorstel om voor het historisch verantwoorde Horne of een afgeleide daarvan te stemmen. Een kleine meerderheid van de aanwezige raadsleden stemde in met Horne, maar de werkgroep bleef bij het standpunt dat die naam niet voldeed aan de criteria. Na veel gebakkelei werd uiteindelijk Leudal gekozen als nieuwe naam voor de fusiegemeente.

Lees meer in De Limburger van woensdag

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →