'Alleen het woord allochtoon schrappen helpt niet'

Print
'Alleen het woord allochtoon schrappen helpt niet'

Afbeelding: AD

Moet het woord allochtoon worden geschrapt uit het Nederlands taalgebruik? Ja, zeggen steeds meer instanties en overheden. „Maar met alleen een woord vermijden, verander je nog niks aan het ‘wij-zij-gevoel.”

Gaan ze het woord allochtoon schrappen?” De Roermondse vrienden Aamir (16) en Mo (17), beiden met Marokkaanse roots, chillend vlakbij de Jan Linders in de wijk Donderberg, hadden het nog niet gehoord, maar zijn tegelijkertijd niet onder de indruk. „Nou, en?”, zegt Mo. „Da’s een heel net woord hoor.” Beiden zijn -en voelen zich- Nederlander. Allochtoon noemt nooit iemand ze. „Wel andere dingen, zoals kut-Marokkaan”, lacht Mo.

Moet het woord allochtoon worden vermeden in officiële (overheids) stukken? Ja, vinden steeds meer beleidsbepalers. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) besloten gisteren de termen allochtoon en autochtoon definitief te schrappen uit hun toekomstige publicaties. Voornaamste reden: de term -letterlijk: van een ander land, dekt de lading allang niet meer. Immers, velen van de groep die wordt bedoeld zijn in Nederland geboren, en ook hun ouders.

Eline van Drongelen, coördinator van het Maastrichts Mondiaal Centrum, is er blij mee, en niet omdat de term inhoudelijk niet meer correct is. Gebruik van het woord houdt onnodig een ‘wij-zij-gevoel’ in stand, vindt ze. „We hebben inmiddels een fijne mix in onze samenleving, mensen van diverse komaf en achtergrond. Het bruist van de diversiteit, en daar speelt afkomst geen belangrijke rol in. Dus waarom die benadrukken met een woord als allochtoon?”

Tweedeling
Ook het Maastrichtse PvdA-raadslid Hassan Es Sadki, is aangenaam verrast. „Ik ben blij. Het woord allochtoon is een rotwoord. Het geeft een heel negatieve lading. En zoek de betekenis maar eens op, het klopt gewoon niet meer. Misschien voor de eerste generatie migranten wel, maar nu schept de term alleen maar onnodig een tweedeling.”

Muzaffer Bozaslan uit Venlo, die op vierjarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland kwam, deelt die mening. „Voor mijn ouders, de eerste generatie migranten, ging die term misschien nog op, maar we zijn inmiddels aanbeland bij de derde generatie. En die voelt zich op en top Nederlands, is ook hier geboren.” Zijn ouders heetten nog gastarbeiders, zegt Bozaslan, een term waar hij zich persoonlijk nooit aan heeft gestoord omdat ze de lading toen prima dekte. „Net zoals het woord allochtoon tot voor kort ook gewoon klopte. Maar nu dus niet meer. Tijd voor iets anders.”

Wat die andere benaming dan moet zijn? ‘Inwoners met een migratieachtergrond’ versus ‘inwoners met een Nederlandse achtergrond’, adviseert de WRR. „Noem ons gewoon Nederlanders”, vindt Bozaslan. Maar Hassan Es Sadki vindt die vraag niet relevant, omdat de woordkeuze nog niks zegt over de manier waarop overheden überhaupt omgaan met het tegengaan van tweedeling en negatieve connotatie van een begrip. „Natuurlijk, het is heel fijn dat er discussie wordt gevoerd en alle beetjes helpen. Maar het gaat er natuurlijk om wat er voor de rest met het beleid gebeurt. Hoe gaan we wérkelijk bereiken dat we de verbinding meer tot stand brengen? Alleen het woord schrappen, helpt helaas niet.”

Trend
Dat laatste vindt ook Zakaria Bouders, bestuurslid van de Venlose stichting Noemidia, die zich inzet voor bevordering van integratie. „Het begip allochtoon is ooit met de beste intenties geïntroduceerd, maar pas veel later kregen velen er negatieve associaties bij. Dát is waaraan gewerkt moet worden, dat zit dus niet louter in het gebruik van een woord.” Niettemin vindt Bouders dat ook lokale overheden het woord allochtoon nu moeten schrappen. Daarvoor gaat hij het initiatief nemen binnen de PvdA in Limburg, zegt hij. „Nu CBS en WRR deze trend introduceren, moeten de lokale overheden dat voorbeeld volgen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →