Nucleaire ramp Tihange maakt Tsjernobyl van Limburg

© Istock en MGL

© MGL

thumbnail:
thumbnail:

Een eventuele nucleaire ramp in de kernreactor Tihange 2 kan in Limburg en de regio Aken Tsjernobyl-achtige gevolgen hebben. De regio kan langdurig onbewoonbaar worden. Geen enkel rampenplan is daartegen bestand. Dat zijn enkele conclusies van een gedegen Weens onderzoek.

Peter Bruijns

Als er op 15 februari 1995 een kernramp had plaatsgevonden in de Belgische kerncentrale van Tihange, 50 kilometer ten zuidwesten van Maastricht, waren deze provincie en de verre omtrek waarschijnlijk nu nog onbewoonbaar. De zuidwestenwind blies die dag zo ongunstig dat de radioactieve neerslag de regio Aken en een groot deel van Limburg zou hebben getroffen, evenals Düsseldorf en Keulen. De radioactieve wolk zou vervolgens een vernietigende streep dwars door Duitsland en delen van Oost-Europa hebben getrokken.Dat blijkt uit studies die de stadsregio Aken heeft laten verrichten door een gespecialiseerd instituut uit Wenen. De uitkomsten van de studies zijn ook van toepassing op Maastricht en een groot deel van Limburg.Klik op de kaart voor een groter formaatIngenieurs van het Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften wilden weten wat er gebeurt als een reactorvat in Tihange het begeeft. Ze keken niet hoe groot de kans is op een ongeluk, maar wel wat de gevolgen kunnen zijn. Daarbij hebben ze de computer drieduizend verschillende weersomstandigheden laten doorrekenen.Die van 15 februari 1995 was de ongunstigste voor deze regio, maar ook onder andere omstandigheden zou dit gebied zwaar de pineut kunnen zijn.Lees ook: Bij grote ramp geen sirene meerTsjernobylAls er een ramp gebeurt in Tihange, is er een kans van 30 procent dat de radioactieve neerslag in de regio Aken , Maastricht en een groot deel van Limburg gedurende jaren minstens drie keer hoger is dan de toegelaten grenswaarden.De kans is bovendien 10 procent dat dit gebied getroffen wordt door een radioactieve neerslag die in ernst vergelijkbaar is met de ramp in Tsjernobyl. Dit kan dan een onbewoonbaar spookgebied worden, net als het Japanse Fukushima. Niet alleen deze regio maar grote delen van België, Nederland, Duitsland en Luxemburg kunnen door de radioactieve neerslag worden getroffen. Voor de voorzitter van de Akense stadsregioraad, Helmut Etschenberg, is het onderzoek een bevestiging van zijn opvatting dat met name Tihange 2 onmiddellijk moet worden stilgelegd. Die staat bekend als de ‘scheurtjesreactor’. Er werden enkele jaren geleden duizenden haarscheurtjes in het reactorvat ontdekt. De Belgische toezichthouder FANC constateerde vorig jaar dat het reactorvat nog aan de eisen voldoet, waarna Tihange 2 weer werd opgestart. Etschenberg vindt dat ‘onacceptabel’: „Zolang niet is bewezen dat het veilig is, is het openhouden vergelijkbaar met Russisch roulette.” Over de veiligheid van de reactor lopen de meningen van deskundigen uiteen. Duitse experts betwijfelen of er genoeg maatregelen zijn getroffen om een ramp te voorkomen. Maar de Belgische autoriteiten hebben een verzoek naast zich neergelegd om Tihange 2 stil te leggen tot de veiligheid gewaarborgd is.Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Lees ook op 1Limburg: Protest tegen Tihange gaat verder in rechtbank

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee