Voerendaals bedrijf gaat medewerkers met schulden helpen

Print
Voerendaals bedrijf gaat medewerkers met schulden helpen

Afbeelding: De Limburger

Schoonmaker Vebego in Voerendaal gaat medewerkers met schulden helpen. En dat zijn er meer dan je zo zou denken. Want er heerst nog altijd schaamte en taboe.

Bij schoonmaakbedrijf Vebego is iemand dag in dag uit bezig met het verwerken van loonbeslagen. Van mensen die zoveel schulden hebben dat die eerst worden ingehouden op hun loon. „En wij zijn echt geen uitzondering”, zegt Annette van Waning van Vebego. Volgens het Nibud heeft 79 procent van de bedrijven werknemers met financiële problemen.

Vebego, met ongeveer 20.000 medewerkers in Nederland, kan niet precies aangeven om hoeveel mensen het binnen het bedrijf gaan. Deels omdat deze mensen niet met hun problemen te koop lopen en deels vanwege privacy.

Het schoonmaakbedrijf wil graag medewerkers die financieel fit zijn. Want anders hebben werkgever en werknemer een probleem, zo zegt Van Waning. Iemand met geldproblemen zit immers niet lekker in zijn vel, is 20 procent minder productief en per jaar zo’ n negen tot veertien dagen ziek, zo is de schatting van het Nibud. „Hiervoor willen wij de ogen niet sluiten”, zegt Van Waning.

In 2014 deed Vebego een proef onder haar werknemers. Via brieven, posters en leidinggevenden vroeg het mensen met schulden of ze geholpen wilden worden. Dertig aanmeldingen kwamen er binnen. Schulden kunnen volgens Van Waning bijvoorbeeld ontstaan door plotselinge werkloosheid, echtscheiding, plotseling overlijden van de partner, kleine banen, hogere kosten omdat de kinderen op de middelbare school veel meer gaan kosten of gewoon vanwege slecht financieel beheer.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →