Bende overvalt weduwe (85) en pedicure op klaarlichte dag

Print
Bende overvalt weduwe (85) en pedicure op klaarlichte dag

Afbeelding: hbvl

De 85-jarige Bertha Gemis is maandag overvallen in haar huis in het Belgische Sint-Truiden. De daders belden aan en toen de vrouw de deur opende, werd ze op de grond geduwd. Pedicure Ann Bodson (46) was toevallig bij Bertha thuis en kreeg een mes op de keel. De overvallers gingen ervandoor met juwelen, geld en een auto.

Ann Bodson had net de voeten van Bertha Gemis verzorgd. De dames zaten nog wat na te keuvelen met een kop koffie toen er gebeld werd. Ann wilde nog opendoen, maar Bertha stond erop dat zelf te doen. Voor de deur stonden een paar mannen en nog voordat de vrouw de deur weer kon dichtslaan, stak een van hen zijn voet ertussen.

“Plots hoorde ik haar angstig roepen en schreeuwen, waarop ik ging kijken”, vertelt een erg aangeslagen Ann. “In de hal stonden enkele mannen en Bertha lag op de grond. Voor ik het goed en wel besefte, werd ik ook tegen de grond geduwd. Een van hen droeg een bivakmuts en had een groot mes in zijn hand. Hij zette dat tegen mijn keel en schreeuwde dat hij ‘money’ moest hebben. Ik zag dat een andere overvaller Bertha te pakken had, terwijl zijn kompanen het huis leeghaalden. Van boven, uit de keuken, uit de slaapkamer, ze waren minstens met vier, maar het kunnen er ook zes geweest zijn.”

Ringen en ketting
Beide slachtoffers waren in shock. Omdat Bertha steeds probeerde recht te staan, maande Ann haar aan te blijven liggen. Toen de overvallers de overgordijnen dichttrokken, sloeg de paniek toe. “Toen dacht ik dat we eraan gingen, vooral omdat ze niets gevonden hadden in de woning. Blijf liggen en zeg waar uw geld ligt, riep ik in paniek naar Bertha. De 85-jarige vrouw hoort sowieso niet meer zo goed en de taal van de overvallers verstond ze niet. Die riepen in het Engels en Frans door elkaar. Ik heb mijn portemonnee afgegeven, maar daar zat niet veel in. Ook Bertha gaf haar portefeuille af, samen een paar honderd euro. Maar de man met de bivakmuts die ons in bedwang hield, was niet tevreden met die buit. Hij heeft toen Bertha verplicht alle ringen van haar handen te doen en rukte het gouden halssnoer van haar nek. De man werd steeds agressiever en eiste ‘more money’. Puur uit angst heb ik gesmeekt: hier is de sleutel van mijn Dacia, neem hem mee. Maar vertrek, alstublieft”, besluit Ann.

Verpleegster

Een halfuurtje eerder was thuisverpleegster Sylvia Geysenberghs nog bij Bertha geweest. “Ik verstijfde nogal toen ik maandagmiddag het nichtje van de vrouw aan de lijn kreeg die mij het hele verhaal vertelde. Op klaarlichte dag... Normaal kom ik rond het uur van de overval bij Bertha, maar door de vakantie zijn een aantal klanten niet thuis en dus was ik wat vroeger. Bertha is geen watje en staat altijd op haar strepen. Ik weet niet of het iets met deze zaak te maken heeft, maar toen ik afgelopen woensdag daar was, belde ook al een vreemde aan. Dat is toch verdacht”, aldus Sylvia. Bertha wordt voorlopig door haar nichtje opgevangen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →