Burgemeesters: verbod op motorbendes

Print
Burgemeesters: verbod op motorbendes

Afbeelding: ANP

Motorbendes in Nederland moeten verboden worden, vinden burgemeesters. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters die te maken hebben met motorbendes, ofwel Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in hun gemeente.

De burgervaders vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken. Driekwart (73 procent) is daarom voor een verbod, meldt EenVandaag woensdag.

De redactie legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van OMG’s. De meerderheid (71) werkte mee aan het onderzoek. De helft van de ondervraagde burgemeesters (47 procent) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent van hen is die in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Bedreiging en intimidatie komen het meest voor. Vaak zijn bendeleden in vol ornaat intimiderend aanwezig op openbare plekken en in de horeca. Acht van de ondervraagde burgemeesters zeiden zelf bedreigd te zijn door bendeleden.

Andere vormen van overlast door de motorbendes zijn drugsoverlast, fysiek geweld en aanslagen op huizen van leden van een rivaliserende bende. Regelmatig proberen motorbendes zonder vergunning een clubhuis in te richten of gebruiken een café als clubhuis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →