Badr Hari loopt weg uit staredown, uit de zaal klinkt 'Lafaard'

Print
Het is het 'gevecht dat iedereen wil zien': huidig kickbokswereldkampioen Rico Verhoeven tegen de omstreden grootheid van weleer, Badr Hari. 10 december in het Duitse Oberhausen gaan ze uitvechten wie de grootste is, maar vanmiddag in de Heineken Music Hall in Amsterdam stonden ze alvast tegenover elkaar op een persconferentie. De koppen gingen niet daadwerkelijk tegen elkaar, want bij de staredown liep Badr weg.

'Lafaard', klinkt er uit de zaal als Badr het podium verlaat. Rico Verhoeven is in een klap de held: ,,Dit zegt genoeg, ik heb respect voor elke tegenstander. Hij niet."

Tijdens de persconferentie oogt Badr zelfverzekerd en lijkt hij goed in zijn vel te zitten. Hij daagt Rico uit met strijdlustige uitspraken, maakt grapjes en knipoogt af en toe charmant naar een journalist. Zo moet een journalist van RTL Boulevard het ontgelden, als hij Badr met twee foto's in zijn handen vraagt hoe de kickbokser zo'n fit lichaam krijgt in een half jaar. ,,Hang je die foto's ook boven je bed?" aldus Badr. 

Lang niet gezien
Het is een beeld dat Nederland lang niet heeft gezien van Badr. De Marokkaanse kickbokser zegt het naar zijn zin te hebben in Nederland, waar hij momenteel is voor de voorbereiding van dit gevecht.

Er staat geen enkele titel op het spel, het geld dat beiden ermee kunnen verdienen schijnt (bij winst én verlies) exact evenveel te zijn, en toch is het gevecht tussen Rico Verhoeven (27 jaar, 1.96 meter) en Badr Hari (31 jaar, 1.98 meter) voor beiden belangrijk. 

Badr kan het niet laten om meteen een tweede gevecht aan te kondigen. ,,De wedstrijd tegen Rico is misschien een goede afsluiting van mijn carrière, maar wie weet smeekt hij straks om en re-match als ik hem in de eerste ronde neersla. Dan komt er nóg een gevecht en dan wel om de wereldtitel. Dat wordt twee keer cashen. Hij heeft mij iets te vaak uitgedaagd. Ik ga hem total loss slaan en klaar is kees."

Verhoeven blijft nuchter: ,,Badr kondigde nog een tweede gevecht aan, maar ik denk dat hij dat na 10 december echt niet meer wil. Dan weet hij dat t over is voor hem. Dit is echt good guy tegen bad guy. En Kickboksen kan wel good guy gebruiken."

King
'The good tegen the bad', de oude generatie tegen de nieuwe, want hoewel ze maar vier jaar verschillen liggen Badrs grootste jaren als kickbocker alweer een jaar of zes achter hem. Ondertussen is Rico Verhoeven al sinds eind 2013 en tot op de dag van vandaag de 'king of kickboxing'. In september verdedigde hij nog met zijn succes zijn wereldtitel.

Maar de king kan nóg 100 titels winnen, als hij straks op 10 december in het Duitse Oberhausen van Badr verliest, zal dat een eeuwige smet op zijn carrière zijn. Rico weet dat ook, hoewel hij in diverse interviews al heeft gezegd dat hij het als 'gewoon een gevecht' benadert en Badr ook maar een 'mens met armen en benen is'. Maar hij weet: dit is het gevecht dat het publiek wil zien.

Beste
Voor Badr (die in augustus 2015 voor het laatst in actie kwam) staat er eveneens veel op het spel. Vanwege knokpartijen búiten de ring raakte Badr vaak in opspraak en werd hij zelfs veroordeeld voor zware mishandeling van miljonair Koen Everink. De celstraf die hem boven het hoofd hangt vecht hij nog steeds juridisch aan. Velen zullen hem dus graag zien verliezen. 

Badr zegt daarover lachend: ,,Ik heb liefde voor de sport. Het vlammetje zal altijd blijven branden. Ik sla graag mensen in elkaar, binnen de ring dan... Buiten de ring doe ik dat niet meer. Daar laat ik het voorlopig bij."

Het is maar zeer de vraag of hij nog lang doorgaat als kickbokser. Sterker, eigenlijk had hij al afscheid genomen. Met winst op Rico Verhoeven zou hij er in elk geval nog één keer iedereen op wijzen dat hij een van de beste kickboksers aller tijden is.