'Grindbakken moeten terugkeren'

Print
'Grindbakken moeten terugkeren'

Afbeelding: AD

Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg zien de grote uitloopstroken naast de Formule 1-circuits graag verdwijnen. Afgelopen Grand Prix hadden zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton voordeel van de groenstrook aan het einde van het rechte stuk. Enkel de Nederlander werd daar vervolgens voor bestraft.

Verscheidene coureurs spraken daar hun verbazing over uit, maar begrijpen ook dat het voor de wedstrijdleiding lastig is om een oordeel te vellen. Daarom denken onder meer Hülkenberg en Ricciardo dat het tijd is om deze uitloopstroken aan te passen, zodat coureurs de vluchtroute minder snel zullen pakken.

,,Ik ben wel een fan van de grindbakken, omdat deze echt afschrikt. Ook al ga je op een goede snelheid door het grind, dan heb je nog steeds overal troep in je auto en stenen op je banden. Het is dan een echte straf als je niet op de baan kan blijven", zegt Ricciardo tegen Motorsport. ,,Ik houd er niet van als een coureur in de verdediging een fout maakt, een bocht afsnijdt en door kan rijden. Wat Lewis deed, was niet juist. Het was een cruciaal punt en als je dan zo'n fout maakt, moet je daarvoor boeten."

Lees ook: Brutale Verstappen zoekt grens op

Force India-coureur Hülkenberg valt de teamgenoot van Verstappen bij. ,,Als grindbakken niet mogelijk zijn, dan moet er iets komen zoals op Sotsji of Monza. Daar moet je obstakels ontwijken en verlies je tijd. Lewis remde afgelopen weekend zo laat dat het voor hem echt onmogelijk was om de bocht ooit te halen."

Ook Christian Horner, teambaas van Red Bull, ziet grindbakken wel zitten. ,,Als je daarin terecht komt verlies je veel tijd of lig je uit de race. Dat schrikt meer af dan een asfaltstrook, waarbij de wedstrijdleiding vervolgens moet gaan beoordelen of je daar wel of niet overheen mag. Want waarom was de actie van Max anders dan de actie van Lewis in Monaco of hier in Mexico? Nu krijg je een straf afhankelijk van de stewards. Met een grindbak betaal je gewoon de prijs."