Schoorsteenpiet verdringt Zwarte Piet bij intocht

Print
Schoorsteenpiet verdringt Zwarte Piet bij intocht

Afbeelding: ANP

Sinterklaas laat zich dit jaar bij zijn intocht in Amsterdam omringen door hoofdzakelijk schoorsteenpieten. Zeker driekwart van de Amsterdamse pieten zal geschminkt zijn met roetvegen en niet meer helemaal zwart. Dat heeft hun woordvoerder Pam Evenhuis bevestigd.

Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart. Evenhuis tegen Nu.nl: ,,Mensen zijn moe van de discussie rond Sinterklaas en ook onze pieten." 

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Het belooft een parade van zo'n veertig schepen te worden, aangevoerd door de stoomboot met de goedheiligman aan boord. Ook worden honderden bootjes van Amsterdammers verwacht in het gevolg van de sint. 

Een dag eerder zet Sinterklaas voet op Nederlandse bodem tijdens de landelijke intocht in Maassluis. Tegenstanders van Zwarte Piet willen bij de landelijke intocht protesteren. ,,Wat ons betreft is 2016 het laatste jaar dat december een bijsmaak heeft van kolonialisme, slavernij en onderdrukking", aldus Collectief Kick Out Zwarte Piet. 

Gewoon Piet
Ook RTL stopt met Zwarte Piet en laat vanaf nu alleen pieten met roetvegen zien in hun televisieprogramma's. De Schoorsteenpiet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. 

Het Sinterklaasjournaal van de NTR verklapt nog niets over het uiterlijk van de pieten in de komende afleveringen over de intocht van de Sint. ,,Dat kan iedereen in de eerste aflevering zien'', zegt een woordvoerster. 

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei vorig jaar al in een column op Facebook dat hij een aanpassing van Zwarte Piet wilde en dat hij zou bijdragen aan debatten over het onderwerp. ,,Onze Nederlandse identiteit hangt niet af van de kleur van de schmink op het gezicht van Piet, maar van onze bereidheid de diepere waarden van onze samenleving te verdedigen. De vrijheid te zijn wie je wilt zijn, opkomen voor elkaar."