Mogelijk nog wapens in België van terroristen Parijs en Brussel

Print
Mogelijk nog wapens in België van terroristen Parijs en Brussel

Beveiliging bij het gerechtelijk hof in Brussel bij een verhoor van Mohamed Abrini. Afbeelding: ANP

Vermoedelijk zijn er nog wapens verborgen van de terreurcel die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs en Brussel. Dat blijkt uit een van de verhoren van terreurverdachte Mohammed Abrini, die ‘Pano’ kon inkijken.

Mohammed Abrini (32), ‘de man met het hoedje’ en de overlevende kamikaze van de luchthaven van Zaventem, zou tijdens een van de verhoren verklaard hebben dat er nog wapens van het terreurnetwerk verborgen liggen in een garagebox. Dat meldt de redactie van ‘Pano’, die de verhoren kon inkijken.

Het gerecht heeft in juni al 152 garageboxen in Brussel doorzocht, maar de wapens en explosieven zijn niet gevonden. ‘Het is zo dat er inderdaad sprake was van wapens en explosieven die we nog niet terugvonden na 22 maart. Er is door de gerechtelijke autoriteiten en de politie met man en macht naar gezocht’, zegt het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (Ocad) -directeur Paul Van Tigchelt hierover in ‘Pano’.

‘Vandaag de dag kan ik niet uitsluiten, kan niemand uitsluiten dat er nog steeds wapens en explosieven ergens zijn.’

Mohammed Abrini, ook wel bekend als 'de man met het hoedje' - Foto: ANP

‘Heet onder de voeten’
Verder blijkt ook dat Abrini en de anderen duidelijk werden opgejaagd. ‘Omdat er huiszoekingen vlakbij waren’, staat in het verhoor van Abrini. ‘Daarna ben ik vertrokken naar Jette. De broer van Ibrahim El Bakraoui heeft me daar afgezet. Salah, ik weet dat hij vertrokken is naar een ander onderduikadres, maar waar weet ik niet.’

Opmerkelijk is dat de terroristen vanuit de gevangenis getipt werden, aldus Abrini. ‘De broers El Bakraoui kregen een bericht vanuit de gevangenis dat we Jette moesten verlaten want het werd daar te heet’, staat te lezen in het verhoor.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →