Erkende Syriëganger door telefonische storing inlichtingendienst wéér richting Syrië

Print
Erkende Syriëganger door telefonische storing inlichtingendienst wéér richting Syrië

Afbeelding: ANP

Een telefonische storing bij de inlichtingendienst van de politie heeft ervoor gezorgd dat een erkende Syriëganger wéér op een vliegtuig richting Syrië kon stappen. Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid).

De man vertrok in februari richting Syrië, per vliegtuig via Duitsland naar Turkije. Niemand begreep hoe dat kon gebeuren: de man stond immers gesignaleerd omdat hij eerder ook al had geprobeerd op jihad te gaan.

Nu blijkt dus dat de paspoortcontrole in Dusseldorf wel een 'hit' opleverde, maar dat deze niet terechtkwam bij de Nederlandse autoriteiten. Het verantwoordelijke bureau SIRENE kreeg de melding wel, maar kon geen contact krijgen met de Inlichtingendienst van de Landelijke Eenheid van de politie en het team ContraTerrorisme, Extremisme en Radical isering (CTER) van de politie. ,,Door een telefonische storing in de 088-nummers op een interne server van de politie bleek dit contact op dat moment niet mogelijk te zijn,'' schrijft Van der Steur. 

Pas een volle dag later lazen de Nederlandse anti-terreurteams wat er was gebeurd in een e-mail. En pas daarna werd een officier van justitie ingelicht.  Het duurde nog tot mei voordat de Syriëganger gearresteerd werd door de Turkse politie.

Gebrekkige samenwerking
Dit is pijnlijk, omdat eerder al bleek dat één van de Brusselse aanslagplegers door Turkije naar Nederland was uitgezet, zonder dat daarbij werd ingegrepen. Het tekent volgens criticasters de gebrekkige internationale samenwerking op het gebied van terreur. 

In dit geval had de Syrieganger nota bene al een strafzaak aan zijn broek én zijn paspoort ingeleverd toen hij alsnog op een vliegtuig in Duitsland stapte om naar Syrië af te reizen. Hij gebruikte zijn ID-kaart om toch te kunnen vliegen. Die was niet ingehouden omdat in Nederland een identificatieplicht geldt.

De 22-jarige Martin N. zat vanwege een eerdere reis naar Syrië al even vast, maar vanwege psychische problemen was hij overgeplaatst naar een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Daar zat hij niet langer opgesloten.