Beurzen in paniek na positieve peiling voor Trump

Print
Beurzen in paniek na positieve peiling voor Trump

Afbeelding: AFP

De Europese beurzen stonden woensdag eensgezind in de min. Beleggers zijn bezorgd over de opmars van Donald Trump in de peilingen, krap een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De markten vrezen onder meer het protectionisme en de onvoorspelbaarheid van de Republikeinse kandidaat.

De Aziatische beurzen gingen woensdag duidelijk omlaag door de uit de VS overgewaaide onzekerheid, die dinsdag al voor verliezen zorgde op Wall Street. Ook in Europa is de sfeer op de beurzen door de verkiezingsstrijd bedrukt. Veilige havens als goud en de Japanse yen zijn wel in trek.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 444,89 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 648,02 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,4 tot 0,9 procent.

Verdampt
De voorsprong van de Democrate Hillary Clinton in de peilingen is nagenoeg verdampt nadat de FBI vrijdag had bekendgemaakt opnieuw e-mails te onderzoeken die zij van een privéserver verstuurde toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Het schandaal rondom de e-mails achtervolgt haar al maanden.

Over het algemeen gaan marktkenners ervan uit dat winst van Trump onzekerheid op de markten veroorzaakt, onder meer omdat hij handelsverdragen wil beëindigen en forse importtarieven wil opleggen. Dat zou leiden tot een dump van aandelen en een vlucht in goud en vooral dollars. De dollar zou op korte termijn extra kunnen stijgen doordat hij Amerikaanse bedrijven met veel geld in het buitenland wil beboeten.

Nadelig
Een keuze voor Clinton wordt vooral gezien als een duurzame voortzetting van het huidige beleid. Stabiliteit is doorgaans goed voor de markten, maar analisten van Allianz waarschuwen wel dat winst van Clinton nadelig kan uitpakken voor aandelen in de farmaceutische industrie, biotech en mogelijke ook de financiële sector, wegens de vrees voor strengere regelgeving.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →